Innovatieagenda Landbouw en Voedsel van start

De provincie Noord-Brabant heeft samen met REWIN West-Brabant, Brainport Development, AgriFood Capital en de Brabantse OntwikkelingsMaatschappij een samenwerkingsovereenkomst getekend over innovatie in de landbouw- en voedselsector. Doel van de innovatieagenda is het netwerk van innovatieve bedrijven die samen aan nieuwe innovaties voor Landbouw en Voedsel werken, te versterken.

Het ondertekenen van de overeenkomst is een belangrijke stap in de samenwerking tussen Brabantse partners op het gebied van landbouw en voedsel. Duurzaamheid en circulariteit zijn daarbij leidend. Elies Lemkes-Straver, gedeputeerde Landbouw, Voedsel en Natuur: “Door hightech innovaties slim te koppelen aan de uitdagingen in de landbouw en voedselketen kunnen we onze voedselproductie beter in balans brengen op sociaal, ecologisch én economisch niveau.”

Voedselproductie in balans

In de innovatieagenda staan deze Brabantse missies centraal: een duurzamere productie van ons eten, versterking van natuur en landschap en de verbetering van de leefomgeving voor de Brabander. Bovendien moet het leveren van nieuwe waarden een betere beloning opleveren voor de ondernemer. Innovaties zijn de sleutel tot het vervullen van deze missies en maken het mogelijk om nieuwe economie te ontwikkelen voor de toekomst.

Martijn van Gruijthuijsen, gedeputeerde Economie, Kennis en Talentontwikkeling: “Innovatie om de landbouw en voedselsector vooruit te helpen richting 2030. Daar gaan we met deze Brabantse partners en de innovatieagenda een impuls aan geven door bruggen te slaan tussen ‘Landbouw en Voedsel’, ‘High Tech’, ‘Biobased’ en ‘Data/ICT’.”

Concrete thema’s

De Brabantse partners gaan zich richten op innovaties op het gebied van ‘smart farming plantaardig’, ‘smart farming dierlijk’, ‘eiwittransitie’, ‘tegengaan verspilling en reststroomverwaarding’ en ‘future food’. Daar moeten concreet uit te voeren programma’s en projecten voor opgezet worden die bij dragen aan een nieuwe balans. Overigens zijn naast de ondertekenaars ook andere partijen van harte welkom hun toegevoegde waarde te leveren.

Deel deze pagina