Talent en innovatiekracht maken Brabantse IT- en datasector interessant voor de wereld

Niet alleen de bijna aangeboren wil om samen te werken en de bewezen innovatiekracht, maar ook een sterke keten aan opleidingsinstituten maakt de Brabantse IT- en datascience-sector tot een spelbepaler op het wereldtoneel. Een uitgebreide studie die de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM) heeft laten uitvoeren, maakt duidelijk dat de rol die deze provincie speelt op het gebied van IT & datascience groter is dan voorheen werd aangenomen.

De omvang en impact van de IT- en datascience-opleidingen, de patenten en vele fieldlabs vormen daarvoor het bewijs. “Er gebeurt veel meer dan de buitenwereld ziet”, concludeert Project Manager Foreign Investments Guido Leestemaker, die namens de BOM het onderzoek aanstuurde. “Sterker nog: er gebeurt zelfs meer dan we onszelf realiseerden.”

“De hoeveelheid aan IT & data-afgestudeerden samen met de stijgende lijn in het aantal studenten die begint én slaagt was echt een eye-opener voor ons”, zegt Leestemaker. “Vaak wordt er niet direct gedacht aan Brabant als hotspot voor IT & Data. Het talent zit toch op andere plekken, hoor je dan. Maar dat blijkt niet zo te zijn. Wij als provincie leiden veruit het meeste IT- en datatalent op, zeker in HBO en wetenschappelijk onderwijs. Alleen op MBO-niveau doen we nog enigszins onder voor Noord-Holland, maar ook daar is de trend in ons voordeel.”

Dat de Brabantse economie bovengemiddeld blijft groeien is volgens het onderzoek te verklaren uit de succesvolle combinatie van innovatie, samenwerking en talentontwikkeling. Leestemaker: “Met miljardenbedrijven als Philips en ASML en talloze innovatieve startups is de economie in Brabant de afgelopen vijf jaar sneller gegroeid dan in welke andere regio in Nederland dan ook. De provincie is de perfecte plek voor IT & datascience bedrijven, en is al de thuisbasis van vele IT & datascience initiatieven en organisaties die zich onderscheiden van de markt.”

Niches en ontwikkelingsgebieden

De analyse leidt ook tot strategische conclusies voor de nabije toekomst. De potentiële aandachtsgebieden zijn onderverdeeld in ‘prioritaire niches’ en ‘ontwikkelingsgebieden’. In de eerste groep zijn Brabantse IT & datascience-initiatieven al internationale marktleiders. In de tweede groep is dat vanwege de sterke voorwaarden een kwestie van tijd voordat dat ook het geval zal zijn. “Daar heeft Brabant al zo’n uitstekend bedrijfs- en wetenschapsplatform ontwikkeld waarop kan worden voortgebouwd, dat verdere ontwikkeling op deze gebieden de sector ook naar het niveau van wereldleider zal tillen.”

BELANGRIJKSTE NICHES

  • Embedded software for complex high-tech machines

  • Smart Health: Big Data & AI solutions in healthcare

  • Smart Industry: Big Data & AI solutions in industry

ONTWIKKELINGSGEBIEDEN

  • Smart Mobility: Big Data & AI solutions in Mobility

  • Smart Logistics: Big Data & AI solutions in Logistics

  • Business and Institution software

  • Applied creative software technologies

  • Cybersecurity software (development niche)

  • Communication software (5G, LoRa, etc.)

  • Smart AgriFood: Big Data & AI solutions in AgriFood

Het aantal aangevraagde en toegekende patenten is ook een indicatie van het belang van deze sector, zegt Leestemaker. “Iedereen weet wel dat we hoog scoren – ook op Europees niveau – op het gebied van patenten. Maar als je al die patenten langs de lijnen van IT bekijkt, valt pas op hoe belangrijk deze sector voor Brabant is. Daar keken we ook zelf van op, toen we dat scherper in beeld kregen. In sommige domeinen binnen IT & datatechnologie doen wij serieus mee, zelfs op wereldniveau. En merken we dat we geregeld gezien worden als koploper.”

Een andere opvallende uitkomst van de studie lag in de grote hoeveelheid fieldlabs die binnen Brabant actief zijn rond ICT. “Die zijn dan telkens aan andere domeinen gekoppeld. Voorbeelden daarvan zijn het Fieldlab voor Precisielandbouw in Reusel, het 5G automotive fieldlab in Helmond en het Flexible Manufacturing Fieldlab in Eindhoven. In de kern gaat het bij die activiteiten altijd om IT en datascience.”

Waken voor versnippering

Bij zo’n grote hoeveelheid aan initiatieven moeten we volgens Leestemaker ook waken voor versnippering. “Het is juist nu erg belangrijk dat alle initiatieven elkaar vinden en de krachten gaan bundelen. Dit is helemaal in lijn met het DNA van Brabant: samenwerken. Dit heeft ons gebracht tot waar we nu staan en zal er ook voor zorgen dat Brabant blijft excelleren op het gebied van IT & datascience. Ik hoop echt dat de betrokkenen, inclusief provincie en Rijksoverheid, diezelfde conclusie trekken op basis van ons onderzoek.” Er valt ook nog heel veel te ontdekken, zegt Leestemaker. “Maar laten we ook niet vergeten dat we ook nu al onwijs goed op weg zijn.”

Nu het bijna 300 pagina’s dikke onderzoeksrapport is gepubliceerd, wil Leestemaker het ook breed onder de aandacht brengen. Daarvoor worden – voor zover Corona het toelaat – bijeenkomsten worden georganiseerd voor de specifieke doelgroepen. “Daarnaast gaan we natuurlijk onze internationale contacten inzetten om ook de buitenwereld op de hoogte te brengen van de kracht van de Brabantse IT-sector. Zodat je als bedrijf of als individueel talent weet waar je moet zijn.”

In-depth overview IT & Data Science sector in Brabant

Om een goed beeld te krijgen van de IT & Data Science sector en de krachten van Brabant in deze sector heeft de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM) een verdiepende studie uitgevoerd. Zelf ook het complete rapport lezen?

Download | In dept overview IT & Data sector in Brabant (Netherlands)

Deel deze pagina