Noord-Brabant nog steeds koploper op het gebied van private R&D-uitgaven

Bedrijven, instellingen en het hoger onderwijs gaven in 2020 bijna 18,4 miljard euro uit aan research en development (R&D). Dit is een stijging van ruim een half miljard euro ten opzichte van 2019. Noord-Brabant is nog steeds koploper op het gebied van private R&D-uitgaven. Dit blijkt uit nieuwe voorlopige cijfers van het CBS.

Research en development is systematisch verricht creatief werk dat is gericht op het uitbreiden en gebruiken van kennis voor het ontwerpen van nieuwe toepassingen. In fundamenteel onderzoek staat kennisvergroting centraal (‘research’). Bij toegepast onderzoek worden ideeën verder ontwikkeld tot een prototype van nieuwe of sterk verbeterde processen en producten (‘development’).

Private R&D-uitgaven het hoogst in Noord-Brabant

Over de private R&D-uitgaven per regio is informatie beschikbaar tot en met 2019.

Ruim 33 procent van de private R&D-uitgaven in 2019 kwam voor rekening van bedrijven in Noord-Brabant, 3,9 miljard euro. In de periode 2013-2018 schommelde dit nog rond de 30 procent. In de regio Zuidoost-Noord-Brabant, de regio rond Eindhoven, is de R&D-activiteit van bedrijven het grootst, met bestedingen van 3 miljard euro. In 2013 was dat nog 2 miljard.

Noord-Brabant in 2019 bovengemiddeld in Europa

In Europa staat Noord-Brabant qua private R&D-intensiteit op de achtste plek van de 198 NUTS 2 regio’s waarvan de private R&D-intensiteit op dit moment bekend is. De private R&D-intensiteit lag in Nederland in 2019 net iets onder het gemiddelde in de EU-27 (1,46 procent en 1,48 procent, respectievelijk).

Bron: CBS (feb, 2022)

Deel deze pagina