De impact van Delta Electronics op Brabant en de rest van de wereld

Na 15 jaar in Eindhoven begon Delta Electronics in 2019 met de bouw van een nieuw kantoor op de Automotive Campus in Helmond. Het Taiwanese bedrijf levert een grote bijdrage aan de regionale bedrijvigheid, maar speelt ook een leidende rol in de ontwikkeling van duurzame oplossingen voor steden over de hele wereld.

Duurzaamheid zit in het DNA van Delta. Toen oprichter Bruce Cheng begin jaren ‘70 als kwaliteitsmanager bij een Amerikaanse televisieproducent werkte, begon hij in zijn vrije tijd met de ontwikkeling van elektronische componenten die ervoor zorgden dat de toestellen beter werkten en veel minder energie verbruikten. Bijna vijftig jaar later is het bedrijf uitgegroeid tot een wereldleider in duurzame oplossingen voor stroom en warmtebeheer, zoals koelventilatoren en schakelende voedingen voor tv's en laptops. Met ruim 87.000 medewerkers realiseert Delta een jaaromzet van $9 miljard.

Delta en de BOM werken sinds 2005 innig samen. In Brabant vindt Delta het technische talent dat het nodig heeft om zijn missie te realiseren, en andersom profiteert Brabant net zo goed van de aanwezigheid van dit innovatieve bedrijf. Hieronder zetten we uiteen hoe Delta bijdraagt aan een betere toekomst voor Brabant en steden over de hele wereld.

Technisch werk op alle niveaus

Toen Delta zo’n 15 jaar geleden in Eindhoven neerstreek, wilde het bedrijf doorgroeien tot 12 man. Inmiddels telt de vestiging ruim drie keer zoveel personeel, en biedt de nieuwe locatie in Helmond straks plaats aan 150 medewerkers.

SDG 8: Waardig werk en economische groei

SDG 4: Kwaliteitsonderwijs

Delta creëert werkgelegenheid voor technici op alle niveaus. Om talent te vinden, werkt het bedrijf nauw samen met de technische onderwijsinstellingen in de regio. Zo sponsort Delta een onderzoeksprogramma voor groene mobiliteit aan de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) en stelt het al jaren lesmateriaal ter beschikking aan de automatiseringsfaculteit van Fontys Hogeschool. Op de Automotive Campus komt Delta bovendien pal naast het engineeringprogramma van Summa College te zitten.

Oplossingen voor maatschappelijke opgaven

Inmiddels draagt 61% van de portfoliobedrijven van de BOM bij aan maatschappelijke opgaven zoals gezond ouder worden, de energietransitie of verduurzaming van de landbouw. Delta is één van die bedrijven. “Al sinds onze oprichting gebruiken we onze competenties in elektronica en automatisering om innovatieve, schone en energiezuinige oplossingen te ontwikkelen die bijdragen aan een betere toekomst”, vertelt Tim Lee, die de vestiging in Eindhoven leidt.

SDG 11: Duurzame steden en gemeenschappen

SDG 12: Verantwoorde consumptie en productie

Industrial Automation, de businessgroep die in Eindhoven is gevestigd, ontwikkelt automatiseringsoplossingen voor slimme fabrieken die minder energie verbruiken. Maar Delta levert ook omvormers voor zonnepanelen en laadoplossingen voor elektrische auto’s. Lee: “Onze grotere visie is om slimme oplossingen te ontwikkelen die bijdragen aan energie-efficiëntie en CO2-reductie in steden over de hele wereld.”

Versterking van het ecosysteem

Op de Automotive Campus houden meer dan 1.250 mensen, onder wie 600 studenten, zich bezig met de ontwikkeling van mobiliteitsoplossingen voor de toekomst. Delta wil een actieve rol spelen in het lokale ecosysteem. Een goed voorbeeld is het testlab voor groene mobiliteit dat het bedrijf op het parkeerterrein naast het nieuwe kantoor ontwikkelt. Delta zal hier - samen met andere bedrijven – nieuwe laadoplossingen voor elektrische auto’s ontwikkelen en testen.

“In nauwelijks 15 jaar is onze campus uitgegroeid tot een top hotspot voor het naar de markt brengen van groene en slimme mobiliteitsoplossingen”, aldus campusdirecteur Lex Boon. “Delta is een zeer sterke toevoeging aan onze community en draagt sterk bij aan het innovatieve vermogen en de internationale aantrekkingskracht van de campus.”

SDG 9: Industrie, innovatie en infrastructuur

SDG 7: Betaalbare en duurzame energie

Een slim en groen gebouw

Delta’s merkbelofte Smarter. Greener. Together. komt ook terug in het ontwerp van het nieuwe kantoor, dat in 2021 zijn deuren opent. Delta wil voor het gebouw een Leadership in Energy and Environment Design (LEED) Gold certificaat aanvragen, wat betekent dat het zal voldoen aan de hoogste internationale eisen op het gebied van duurzaamheid en milieuvriendelijk design. 

Om dit voor elkaar te krijgen, vertrouwt Delta voor een groot deel op zijn eigen producten zoals omvormers voor zonnepanelen, laadoplossingen voor elektrische auto’s en systemen voor energieopslag. Ook zal Delta het gebouw voorzien van eigen oplossingen die de temperatuur verlagen wanneer er geen mensen in een ruimte aanwezig zijn of de ledverlichting dimmen als er genoeg daglicht is.

SDG 13: Klimaatactie

Een warme relatie met de BOM

Delta werkt al sinds het begin van deze eeuw met de BOM. "Ze hebben ons geholpen om ons eerste gebouw in Eindhoven te vinden, en sindsdien onderhouden we een warme relatie", vertelt Tim Lee, die de vestiging in Eindhoven leidt. “Toen we wilden uitbreiden, introduceerden ze ons op de Automotive Campus en gaven ze ons informatie over de lokale regels en mogelijkheden. Ook hebben ze een bezoek van de burgemeester van Eindhoven aan ons hoofdkantoor in Taiwan geregeld, en zijn we via de BOM in contact gekomen met een onderzoeksprogramma voor groene mobiliteit aan de TU/e waar we nu sponsor van zijn. De BOM is voor ons dé regionale matchmaker. Ze hebben een erg goed netwerk, zowel hier als in Taiwan.”

Meer weten?

Wil je meer weten over deze case of BOM Foreign Investments, neem dan contact op met:

Eelko Brinhoff
Manager BOM Foreign Investments & International Trade
ebrinkhoff@bom.nl