Om borstsparend te kunnen opereren, moeten chirurgen precies weten waar de tumor zich bevindt. Hiervoor maken ze gebruik van diverse technieken, maar volgens Sirius Medical zijn die patiëntonvriendelijk of onpraktisch. Het Eindhovense bedrijf zoekt de oplossing in een magnetisch zaadje, niet veel groter dan een rijstkorrel.

Vooral kleinere tumoren zijn aan de buitenkant van de borst nauwelijks te zien of te voelen. Sinds de jaren ’70 gebruiken chirurgen ‘draadlokalisatie’ om de tumor te kunnen opsporen. Een radioloog plaatst voorafgaand aan de ingreep een ankerdraad in de tumor. Tijdens de operatie volgt de chirurg deze draad om de tumor te lokaliseren.

Draadlokalisatie kent nadelen voor zowel de patiënt als de zorgverlener. Zo mag de draad niet te lang blijven zitten. “Vaak moet de patiënt enkele uren voor de operatie eerst langs de radioloog. Dat levert onrust op tijdens een toch al spannende dag”, schetst Jan-Willem Beijer, Director Marketing & Sales van Sirius. “Bovendien zijn er logistieke uitdagingen, omdat er voor de ingreep altijd een radioloog beschikbaar moet zijn. En als er bij het plaatsen iets misgaat, leidt dat tot uitstel van de operatie.”

Een nieuwere methode is ‘jodiumbronlokalisatie’. Bij deze techniek plaatst een radioloog een radioactief zaadje in de tumor, die tijdens de operatie met een gammadetector kan worden opgespoord. Beijer: “Deze techniek werkt prima; het probleem is alleen de radioactiviteit. Als je met radioactief materiaal werkt, moet je je aan zware veiligheidsprotocollen houden. Daardoor zien vooral buitenlandse ziekenhuizen ervan af.”

Vakmanschap

In de oplossing van Sirius maakt de radioactiviteit plaats voor magnetisme. Tijdens de operatie gebruikt de chirurg een detectiesonde om een magnetisch zaadje op te sporen. Een digitaal scherm toont tot op de millimeter nauwkeurig de afstand tot en richting naar het zaadje - en dus ook de tumor.

Momentum

Sirius ontstond in 2017 als spin-out van het Nederlands Kankerinstituut (NKI) in Amsterdam en de Universiteit Twente. Het jonge bedrijf koos Brabant als vestigingslocatie vanwege het bruisende ecosysteem rond medische technologie. Beijer: “Door de nabijheid van kwalitatieve toeleveranciers en veel topspelers, hier op de High Tech Campus, kun je sneller schakelen. Bovendien is Brabant een logistieke wereldhub voor medische technologie en telt de regio meerdere topklinieken zoals het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch, waar ons product klinisch wordt getest.”

BOM Brabant Ventures hielp Sirius met een starterslening door de moeilijke beginfase heen. En in 2019 bracht de BOM een groep investeerders bij elkaar voor de eerste grote financieringsronde. “De BOM deed zelf ook mee. Dat gaf enorm veel vertrouwen, waardoor de andere investeerders sneller over de brug kwamen”, aldus Beijer. “Voor een startup als Sirius is dat erg belangrijk. We willen het momentum behouden, en hebben geen tijd om eindeloos met financiering bezig te zijn.”

Een betere uitkomst

De ambities van Sirius zijn groot. Het eerste product krijgt binnenkort het CE-label, waarna de verkoop in Europa kan beginnen. Tegelijkertijd treft Sirius voorbereidingen om de Amerikaanse markt te betreden. Beijer: “Over vijf jaar willen we dat draadlokalisatie grotendeels verdwenen is. Niet alleen in topklinieken, maar in ziekenhuizen over de hele wereld. Hierdoor krijgen zoveel mogelijk patiënten een optimale chirurgische behandeling en daarmee hopelijk een betere uitkomst.”

Voordelen Sirius voor patiënten en zorgverleners

  • Minder onrust voor patiënten op de dag van de operatie

  • Nauwkeurige tumorlokalisatie draagt bij aan een optimaal cosmetisch resultaat

  • De techniek vereist geen strikte veiligheidsprotocollen

  • Logistieke flexibiliteit in de zorg; de aanwezigheid van een radioloog vlak voor de operatie is niet langer vereist

Meer weten?

Wil je meer weten over deze case of BOM Brabant Ventures, neem dan contact op met:

Stephan Hulsbergen
Business Developer Life Sciences & Medtech
shulsbergen@bom.nl