SMART Photonics: van lab naar fab met impact

“We staan te trappelen totdat het startpistool afgaat.” Aan het woord is een glunderende Luc Augustin, CTO van SMART Photonics. De Eindhovense maker van geïntegreerde fotonische chips haalde in 2020 € 35 miljoen op bij onder andere de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM). Met de investering wil het bedrijf zijn productiecapaciteit voor fotonicachips ruimschoots vertienvoudigen, om zo een grotere bijdrage te kunnen leveren aan de ontwikkeling van deze veelbelovende technologie.

Geïntegreerde fotonicachips gebruiken lichtdeeltjes (fotonen) in plaats van elektrische signalen. Daardoor zijn ze nauwkeuriger, sneller, zuiniger en betrouwbaarder dan conventionele chips in het verzenden van grote hoeveelheden data en het nauwkeurig meten van bijvoorbeeld temperatuur, druk, afstand of verplaatsing. De toepassingsmogelijkheden van deze technologie zijn oneindig: van goedkopere en zuinigere datacentra tot zelfrijdende voertuigen, sensoren om vervormingen in vliegtuigvleugels te meten en betaalbare en compacte medische scanners.

PhotonDelta

Om de ontwikkeling van deze sleuteltechnologie te versnellen, ondersteunt de BOM innovatieve bedrijven als SMART Photonics al jaren op het vlak van ontwikkelen, investeren en internationaliseren. Daarnaast leveren we via innovatieprojecten een bijdrage aan een ecosysteem waarin nieuwe bedrijvigheid beter kan gedijen.

Dat doen we onder andere via PhotonDelta. In 2018 haalde dit platform € 236 miljoen op bij het Rijk, een aantal provincies, bedrijven en kennisinstellingen. 

PhotonDelta wil ervoor zorgen dat Nederlandse pioniers hun technologische voorsprong in geïntegreerde fotonica omzetten in bedrijvigheid, zodat ze zich daadwerkelijk kunnen ontwikkelen tot wereldspelers. Dat moet voor 2026 leiden tot een ecosysteem van meer dan 25 bedrijven, die gezamenlijk goed zijn voor € 1 miljard omzet en vierduizend banen.

Sleutelspeler

SMART Photonics, dat in 2012 werd opgericht, ontpopt zich steeds meer tot een sleutelspeler in de Nederlandse fotonica-industrie. De TU/e spin-off is een zogeheten foundry, een fabriek die in opdracht van andere bedrijven chips produceert. Zo ontwikkelt en produceert SMART Photonics chips voor de producten van EFFECT Photonics die snellere dataverbindingen mogelijk maken, en voor de meetoplossingen van PhotonFirst.

SMART Photonics vervult een cruciale functie binnen het groeiende Europese fotonica-ecosysteem. De productie van fotonicachips door SMART Photonics maakt innovatieve producten mogelijk op vele toepassingsgebieden.

Ewit Roos, CEO van PhotonDelta

Volwassen

Behalve SMART Photonics haalde ook EFFECT onlangs een grote financieringsronde op. Lead investeerders Smile Invest en Innovation Industries steken samen met onder andere de BOM en PhotonDelta € 31 miljoen in het Eindhovense bedrijf voor de uitbreiding van zijn productiecapaciteit en R&D activiteiten.

“In Nederland hebben we de hele fotonicawaardeketen, en alle schakels zijn echt volwassen aan het worden”, stelt Johan Feenstra, CEO van SMART Photonics. “Hierdoor wordt de technologie meer en meer een optie voor jonge bedrijven die met hun innovaties willen bijdragen aan een betere wereld. Dat is goed nieuws voor ons. Wij bouwen hard aan een nieuwe productielijn, die we graag vullen met vernieuwende ideeën.”

De volgende stap

De nieuwe lijn bestaat uit ruim 50 machines, die gezamenlijk verantwoordelijk zijn voor de honderden stappen in het maandenlange productieproces van een fotonische chip. “Bijna iedere week komen er wel een of twee machines binnen”, vertelt CTO Augustin. “Zodra de hele lijn draait, kunnen we echt aan de slag met de volgende stap in onze ontwikkeling.”

Begin 2022 neemt SMART Photonics de nieuwe productielijn officieel in gebruik, een mijlpaal voor de chipmaker die dan zijn tienjarig bestaan viert. Hieronder blikken werknemer van het eerste uur Luc Augustin en CEO Johan Feenstra terug op de ontwikkeling van dit innovatieve bedrijf. “We hebben de pech gehad dat onze technologie meteen werkte.”

 • Van kennisontwikkeling naar bedrijfslancering

  Als SMART Photonics in 2012 het levenslicht ziet, is de ontwikkeling van fotonicatechnologie in Brabant al jaren onderweg. Terwijl de hele chipwereld met silicium werkt, ontwikkelt en produceert Philips in de jaren ’90 lasers op basis van indium fosfide (InP). Deze halfgeleider heeft als voordeel dat het zelf licht kan genereren, moduleren en versterken. Dat maakt InP bij uitstek geschikt als basismateriaal voor geïntegreerde fotonische chips.

 • Alle componenten op één chip

  Dé uitdaging in de fotonica is om lichtsignalen snel en nauwkeurig door een chipcircuit te sturen. Hiervoor zijn onder andere lasers, lichtversterkers, schakelaars en golfgeleiders nodig. Aan het begin van deze eeuw ontwikkelen wetenschappers aan de TU/e een methode om al deze componenten op één InP-chip te integreren, wat leidt tot lagere kosten en een hogere efficiëntie. De geïntegreerde fotonica is geboren.

 • Het ontbrekende stukje

  De technologie ligt klaar. Maar wat nog ontbreekt, is een infrastructuur voor de productie van de chips. Op initiatief van Ton Backx, decaan Electrical Engineering van de TU/e, slaan in 2012 oud-Philips salesmanager Richard Visser, TU/e-professor Meint Smit en een aantal ontwikkelaars van Philips de handen ineen om hier verandering in te brengen. Het resultaat is de oprichting van SMART Photonics, ’s werelds eerste commerciële foundry voor fotonische integratie.

 • De kennishouders

  SMART Photonics begint in maart 2012 vanuit het NanoLab met een lening van de TU/e. Visser is als CEO verantwoordelijk voor de bedrijfsvoering en de commercie. Daarnaast gaat SMART Photonics van start met twee kennishouders, zoals Visser ze noemt. Luc Augustin, die een paar jaar eerder aan de TU/e promoveerde in de geïntegreerde fotonica, wordt verantwoordelijk voor het productieproces en de technologieontwikkeling. Industrieveteraan Peter Thijs houdt zich bezig met de chemische processen die nodig zijn om de positieve eigenschappen van InP zo goed mogelijk te benutten.

 • De eerste klant

  Een paar maanden na de oprichting strijkt ECOC, de grootste beurs voor optische communicatie van Europa, neer in Amsterdam. SMART Photonics is met het hele team in de RAI aanwezig om met potentiële klanten te spreken. Al op de eerste dag komen ze in contact met een Japans bedrijf dat een laser wil laten maken. Luc Augustin: “We gingen de volgende dag terug met een uitgewerkt plan en kregen zo onze eerst klant. We moesten twee wafers* met daarop een paar duizend lasers maken. En dat ging goed: er kwam heel netjes licht uit.”

  *Een wafer is een ronde plak halfgeleidermateriaal waar chips van worden gemaakt. Afhankelijk van de doorsnee kunnen uit iedere wafer honderden chips worden gesneden.

 • Multi-Project Wafer

  Daarna volgen meer klanten zoals een subsidieproject om fotonische chips in te zetten voor gasdetectie. In 2013 besluit SMART Photonics om meerdere klanten met lage volumes samen te voegen op één wafer: de Multi-Project Wafer service (MPW). “Je verkoopt de wafer dus eigenlijk in stukjes, waardoor klanten voor een fractie van de kosten een prototype kunnen laten maken”, legt Augustin uit. “MPW sloeg gelijk aan en leidde tot een nieuwe groep klanten, waaronder universiteiten en startups.”

 • De ontwikkeling stokt

  De omzetgroei maakt het makkelijker om kapitaal aan te trekken. In de eerste jaren haalt SMART Photonics bij tientallen private investeerders financiering op. Maar de groei heeft ook een keerzijde. De aandacht voor klanten gaat steeds meer ten koste van de technologische ontwikkeling. Augustin: “We hadden vanaf dag één omzet. Dat was heel comfortabel, maar zorgde er ook voor dat we vooral bezig waren met brandjes blussen. Dat maakte het moeilijk om technologisch voorop te blijven lopen.”

 • Strategische keuzes

  Dat verandert als in 2018 Particon als investeerder instapt. Snel daarna krijgt het bedrijf een raad van commissarissen en haalt het in 2019 met Johan Feenstra een nieuwe CEO met veel hightech startup-ervaring binnen. De strijd tussen ontwikkelen en verkopen heeft gelijk zijn aandacht. “Die spagaat hoort erbij”, vertelt Feenstra. “Maar we maken nu meer strategische keuzes over het soort klanten dat we willen bedienen. En we hebben meer financiële armslag, waardoor we ook nee kunnen zeggen.”

 • Van lab naar fab met impact

  Tegelijkertijd ziet Feenstra dat SMART Photonics meer financiering nodig heeft om een volgende stap te kunnen zetten. “Om als foundry te kunnen groeien moet je voortdurend investeren in capaciteit, en dat betekent vooral meer apparatuur. Dat is niet echt een populaire investering, omdat je daar veel op afschrijft. Om investeerders te kunnen aanspreken, hadden we een beter verhaal nodig.”

 • Pilot manufacturing

  Feenstra besluit om in de communicatie met potentiële investeerders de ecosysteemfunctie te benadrukken, en met succes. In 2020 ontvangt SMART Photonics een investering van € 35 miljoen van een Nederlands consortium van investeerders, waaronder Innovation Industries, PhotonDelta, KPN Ventures én de BOM. Daarmee is SMART Photonics klaar voor de volgende stap in zijn ontwikkeling. Feenstra: “Wij willen de komende jaren uitgroeien tot een gestructureerde pilot manufacturing organisatie, een foundry waar klanten terecht kunnen om hun technologie marktwaardig te maken.”

 • Cruciale rol

  In 2022 neemt SMART Photonics zijn nieuwe productielijn op de High Tech Campus officieel in gebruik - een grote mijlpaal die ook nog eens samenvalt met het tienjarig jubileum. Waar staat SMART Photonics over vijf jaar? Feenstra: “We hebben dan niet alleen een grotere productiecapaciteit, maar we zijn ook technologisch een stuk verder. Daardoor kunnen we meer betekenen voor klanten die hun ideeën tot wasdom willen brengen. Dat laatste is heel belangrijk voor ons. We bouwen niet alleen aan een bedrijf, maar ook aan een industrie. Een betrouwbare foundry voor prototyping en medium volume-productie speelt daarin een cruciale rol.”

Hoe SMART Photonics van lab naar fab gaat

 • Efficiëntere process flow. Nu staat een deel van de machines nog in het NanoLab van de TU/e, waar SMART Photonics ooit begon. Tijdens het productieproces van een chip rijdt een auto met wafers tientallen keren heen en weer tussen de foundry op de High Tech Campus en het Nanolab. “Straks staat de hele lijn bij ons, waardoor we veel efficiënter kunnen werken”, aldus Feenstra. “Bovendien stellen de nieuwe machines ons in staat om op termijn over te stappen op grotere wafers, waardoor we met hetzelfde aantal handelingen meer chips kunnen maken.”

 • Hogere uptime. De meeste machines in de nieuwe lijn zijn dubbel uitgevoerd, waardoor een storing in één apparaat niet gelijk de hele productie stillegt. “Die uptime is cruciaal, want iedere onderbreking kost geld”, legt Feenstra uit. “Met de nieuwe lijn kunnen we ook bij storingen en onderhoud gewoon verder met de productie. Dat heeft een enorme impact op de flow en capaciteit van de foundry.”

 • Versterking van het team. Na de investering trekt SMART Photonics in korte tijd onder anderen een COO, een CFO en een commercieel directeur aan. Ook versterkt het bedrijf zich met tientallen cleanroom operators, shift leaders en engineers. Feenstra: “Het standaardiseren van fabricageprocessen is geen rocket science, er zijn mensen die dat al lang een keer gedaan hebben. Als je die kennis binnenhaalt, hoef je niet zelf het wiel opnieuw uit te vinden en kun je je richten op waar je uniek in bent.”

 • Meer aandacht voor ontwikkeling. Dankzij de uitbreiding kunnen de engineers, die voorheen veel tijd kwijt waren aan ‘brandjes blussen’, zich meer richten op ontwikkeling. Zo werken ze aan verbetering van chipcomponenten zoals lasers en versterkers: die worden steeds efficiënter en sneller, zodat ze met minder energieverlies meer data kunnen transporteren. Ook investeert SMART Photonics in zijn ‘process design kit’, een databank met bouwblokjes die klanten gebruiken om chips te ontwerpen.

 • Fotonische chips maken kleinere, snellere en goedkopere medische apparaten zoals wearables mogelijk. Hierdoor kunnen patiënten zoveel mogelijk thuis worden gemonitord en verzorgd, wat bijdraagt aan een hogere kwaliteit van leven en lagere zorgkosten.

 • FTE aan het werk: sinds de investering van onder andere de BOM in 2020 steeg het aantal medewerkers van 65 naar meer dan 100. Binnen vijf jaar komen daar naar verwachting nog een paar honderd medewerkers bij.

 • Het aantal indirecte banen bij toeleveranciers en partners van SMART Photonics ligt vele malen hoger. “Het zou mij niet verbazen als uiteindelijk iedere baan bij SMART Photonics nog eens 10 banen voor het ecosysteem oplevert”, aldus CEO Johan Feenstra.

 • PhotonDelta wil dat het Nederlandse fotonica-ecosysteem voor 2026 uit meer dan 25 bedrijven bestaat, die gezamenlijk goed zijn voor een omzet van € 1 miljard en vierduizend banen.

 • SMART Photonics haalde zelf in 2020 met tientallen klanten een omzet van ongeveer € 2 miljoen. Het bedrijf wil rond 2025 doorgroeien naar een omzet van € 40-50 miljoen.

 • SMART Photonics heeft een snelgroeiende IP-portfolio, die bestaat uit zogeheten trade secrets, patent families en licentieovereenkomsten.

 • Fotonische chips dragen bij aan de ontwikkeling van duurzame vervoerssystemen en een betere verkeersveiligheid. Zo maken ze real-time monitoring van verouderde bruggen mogelijk en spelen ze een belangrijke rol in de LIDAR-sensoren  die voor zelfrijdende auto’s het verkeer en de omgeving in de gaten houden.

 • Fotonische chips zijn zuiniger, wat bijvoorbeeld leidt tot efficiënter energiegebruik in datanetwerken. “Geïntegreerde fotonische chips zijn niet alleen zuiniger, maar genereren ook minder warmte. Daardoor heb je minder koeling nodig, wat leidt tot een aanzienlijk lager energieverbruik per gigabyte”, aldus oprichter en CTO Boudewijn Docter van EFFECT, dat fotonica toepast in de telecomsector.

“SMART Photonics doet me denken aan ASML in zijn beginjaren: ambitieuze ideeën, veelbelovende technologie en mensen met een sterke drive en een passie voor hun industrie.”

Frits van Hout, voormalig bestuurslid van ASML, die in 2021 toetrad tot de raad van commissarissen van SMART Photonics

Van vroegtijdig opschalen naar succesvol doorgroeien

Bijna tien jaar na de oprichting staat SMART Photonics aan de vooravond van een nieuwe groeifase. Het Eindhovense bedrijf wil een toonaangevende speler worden in de wereldwijde fotonicamarkt. “En ze zijn er klaar voor. Maar dat is niet altijd zo geweest”, zegt Gert-Jan Vaessen, manager van BOM Brabant Ventures.

De BOM volgde SMART Photonics al jaren voordat ze in 2020 in het bedrijf investeerde. “Maar toen waren ze nog niet investeringsrijp”, vertelt Vaessen. “SMART Photonics was een typisch voorbeeld van wat wij pre-mature scaling noemen: ze schaalden te vroeg. En dat is een van de grootste redenen waarom zoveel startende bedrijven het uiteindelijk niet redden.”

Een goed voorbeeld is de manier waarop SMART Photonics zijn eerste omzet binnenhaalde. “De eerste klanten waren niet per se het gevolg van een strategische keuze voor een bepaalde doelgroep. Daardoor werd het bedrijf als het ware geleefd door de opdrachten die het kreeg, wat ten koste ging van de lange-termijn ontwikkeling van de technologie.”

Vaessen ziet dit probleem bij veel startende bedrijven. In antwoord hierop ontwikkelde de BOM een paar jaar geleden het Venture Building-model. Vaessen: “Via diverse programma’s helpen we bedrijven onder andere om investeringsrijp te worden en de juiste klanten te vinden, zodat ze daarna succesvol kunnen groeien.”

Volgens Johan Feenstra, CEO van SMART Photonics, blijft Venture Building ook in de huidige fase belangrijk voor het bedrijf. “Zelfs in aanloop naar de investering hielp de BOM ons nog bij aanscherping van ons businessplan: welke markten ga je bedienen, hoe ga je dat aanpakken en hoe zorg je ervoor dat technologie- en marktontwikkeling goed op elkaar aansluiten? Dat heeft ons enorm geholpen.”

Luister voor meer informatie naar de podcast over Venture Building.

Meer weten?