Asbest van het dak, zonnepanelen erop. Het klinkt ideaal, maar voor veel agrarische bedrijven in Brabant blijkt deze duurzame oplossing te kostbaar. Een nieuwe samenwerking tussen Mijn Zonneveld en BOM Renewable Energy moet hier verandering in brengen. Agrariërs kunnen bij het bedrijf uit Goirle terecht voor zowel de asbestsanering als de installatie én de financiering van de zonnepanelen. “Geen zorgen meer over asbest, voortaan groene stroom en dat met een leaseconstructie: dit is dé ideale oplossing.”

“Zie je al dat mos op het dak?” Veehouder Bart Langerwerf wijst naar een van zijn stallen, terwijl hond Guus kwispelend meeloopt. “Dat zit helemaal vol met asbest. We kunnen die stal niet eens meer verzekeren. Het dak móet vervangen worden; met het oog op de nieuwe wetgeving, maar ook voor onze gemoedsrust.”

Bart heeft samen met zijn vrouw Lian een varkensfokkerij in Boxtel. Een gezinsbedrijf, dat in 1924 door zijn opa en oma is begonnen. Het bedrijf telt zo’n 480 fokzeugen en 1700 biggen. De meeste dieren staan in een groot modern gebouw dat in 2013 werd neergezet. Maar de familie heeft ook nog vier oudere stallen, waarvan drie met een asbestdak.

Duizenden voetbalvelden

Jaarlijks overlijden in Nederland ongeveer 1000 mensen aan de gevolgen van asbest. Daarom wil de rijksoverheid asbestdaken per 2024 verbieden. Alleen al in Brabant gaat het om een oppervlakte van duizenden voetbalvelden. Een groot deel daarvan ligt op agrarische gebouwen. Sinds 1 januari 2016 is er een landelijke subsidieregeling voor het verwijderen van asbestdaken.

Straks wordt het financieel heel interessant!

Bart Langerwerf

Bart en Lian lieten doorrekenen wat de asbestsanering hen zou kosten. “Inclusief de subsidie is het een investering van meer dan € 50.000, en dan heb je alleen de daken nog maar vervangen”, verzucht Bart. “Maar omdat wij grootverbruikers zijn van stroom, willen we ook graag zonnepanelen. Dat is nog eens twee ton en dat geld hebben we gewoonweg niet.”

Lian vult aan: “Die financiële drempel geldt voor veel boeren en banken komen hiervoor echt niet met een lening over de brug.”

De bal laten rollen

Mijn Zonneveld biedt de oplossing. Het jonge bedrijf zorgt voor de complete asbestsanering, nieuwe goed geïsoleerde daken, een zonnestroominstallatie én een leaseconstructie, zodat de familie Langerwerf de investeringen zelf niet hoeft te doen. BOM Renewable Energy, dat tot 2017 opereerde onder de naam Energiefonds Brabant, verzorgt de financiering.

Eigenaar en adviseur Joost Vermeer van Mijn Zonneveld: “Wij fungeren als hoofdaannemer en regelen alles. Normaal moet je een saneerder inschakelen, een dakwerker, iemand die subsidies aanvraagt en weer een ander bedrijf dat je zonne-installatie bouwt. Via ons is het in één keer geregeld. We geven daarnaast een opbrengstgarantie voor de zonnepanelen en doen het volledige onderhoud. De klant betaalt ons een vast maandelijks leasebedrag en is daarmee helemaal ontzorgd.”

Voor veel agrarische ondernemers is deze constructie een uitkomst, weet hij. De agrarische sector wordt gekenmerkt door zeer wisselende inkomsten. Vermeer: “De transitie naar verduurzaming wordt dan al snel uitgesteld of ontweken. Wij willen die bal toch laten rollen, net als de BOM.”

De ideale oplossing

Bij de familie Langerwerf gaan de werkzaamheden in juli 2018 van start. Eerst wordt het asbest gesaneerd en komt er een nieuw dak op de oude stallen. De varkens kunnen intussen gewoon blijven staan, omdat er nog isolatie onder de dakplaten ligt. Daarna wordt het moderne hoofdgebouw bedekt met 880 zonnepanelen. Die leveren straks ongeveer hetzelfde op als wat het bedrijf nu aan stroom verbruikt: een behoorlijke reductie van de CO2-uitstoot.

“De absolute energieslurpers zijn onze ventilatoren en de elektrische verwarming in de biggenstal”, vertelt Bart Langerwerf. “Bovendien werken wij op ons bedrijf met biologische luchtwassers. Die verminderen de stank en ammoniak met 85 procent, maar zorgen ook voor een hoger energieverbruik.”

Het contract met Mijn Zonneveld heeft een looptijd van 15 jaar. Daarna komt de zonnestroominstallatie op naam van de familie Langerwerf te staan. Bart: “De panelen gaan vanaf dan nog minimaal een jaar of tien mee, dus dan wordt het financieel heel interessant! Straks zijn we van de asbest af én werken we op groene stroom, waarmee we het milieu minder belasten. Dit is dé ideale oplossing.”

Feiten en cijfers

  • In Brabant ligt nog vele miljoenen vierkante meters aan asbestdak op onder andere agrarische gebouwen. Dat betekent dat voor 2024 nog duizenden voetbalvelden aan asbestdaken van deze gebouwen moeten worden verwijderd.

Het project bij de familie Langerwerf

    • 1900 m2 te saneren en vernieuwen asbestdak, oftewel ruim een kwart voetbalveld

    • Zonnestroominstallatie met 880 panelen en een jaarlijkse opwek van ruim 200.000 kWh, oftewel 93% van het totale energieverbruik van het bedrijf van de familie Langerwerf.

    • Jaarlijkse CO2-besparing: ruim 100 ton, oftewel de directe CO2-uitstoot van 16 Nederlandse huishoudens.

    • Gedurende de levensduur van het project gaat het om een CO2-reductie van circa 2800 ton. Dit komt overeen met de directe CO2-uitstoot van circa 450 Nederlandse huishoudens.