Gezonde toekomst

Brabant is een hotspot voor innovaties die de gezondheidszorg vooruit helpen. Van chirurgische robotica tot  innovatieve geneesmiddelen: innovaties dragen bij aan de ambitie om een vitaal, effectief en betaalbaar zorgsysteem te creëren, dat resulteert in drie extra gezonde levensjaren voor iedereen. BOM helpt ondernemingen hun innovaties versneld naar de markt te brengen.

Medische Technologie

Medische Technologie (MedTech) is in Brabant al jaren een sterke sector met veel potentie. Om ook in de toekomst relevant en concurrerend te blijven, maakten BOM en Brainport Development een roadmap, gefinancierd door de innovatiecoalitie MedTech van de provincie. Daarin kreeg vooral het internationale karakter van de MedTech-sector aandacht. Om buitenlandse bedrijven te interesseren en te verleiden naar Brabant te komen, bood BOM een soft-landing-programma en begeleiding aan. Daarnaast vond er een economische handelsmissie plaats naar Minnesota, met deelname van zestien Nederlandse bedrijven, Ernst Kuipers, minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, en onze CEO Brigit van Dijk-van de Reijt als delegatieleider. De ROM’s ondertekenden in Minnesota een memorandum van overeenstemming (MoU) met zorgnetwerk Medical Alley om langdurig samen te blijven werken. Ook op het gebied van project- en programmaontwikkeling was het een succesvol jaar met onder andere de toekenning van het project de Patchfabriek (ontwikkeling en productie flexibele elektronica) en EHAB (samenwerking tussen Europese regio’s gespecialiseerd in regeneratieve medicijnen en biomaterialen). BOM gaf mede uitvoering aan het NGF-programma RegMedXB door middel van de doorontwikkeling van het Smart BioMaterials Consortium (SBMC) met onder andere een nieuwe productiefaciliteit op de High Tech Campus (HTC) Eindhoven. Het SBMC-lid en BOM-portfoliobedrijf VivArt-X kreeg onlangs een mooie investering, na deelname aan het venture building traject in samenwerking met onder andere The Gate.

Life Sciences

De Life Sciences-sector in Brabant kenmerkt zich door een aantal grote, vooral buitenlandse, productiebedrijven die van belang zijn voor het ecosysteem, zoals MSD Animal Health, Aspen Pharma, Organon, Amgen, Thermo Fisher, BioConnection, GE Healthcare, Novartis/IDB en Fujifilm. Zij verenigen zich in het Pharma Manufacturing Cluster, een initiatief van BOM. De bedrijven delen onderling kennis, bezoeken fysieke locaties zoals de Brainport Industries Campus en hebben intussen een gezamenlijke branding en positionering. Dankzij het pharma cluster worden de grote pharmabedrijven beter verankerd in Brabant en wordt samenwerking gestimuleerd. Pivot Park speelt als fysieke locatie een essentiële rol in het vestigen van innovatieve drug-development-bedrijven en voor het aanbieden van shared facilities voor ondernemingen. Dit is voor startups en scale-ups aantrekkelijk; zij vormen een drijvende kracht achter het innovatievermogen van de sector. BOM heeft samen met NFIA en Pivot Park naar de internationale strategische acquisitie gekeken en de eerste contacten gelegd met enkele buitenlandse bedrijven. In 2023 zijn ook de voorbereidingen getroffen voor een life sciences venture building programma voor de incubator op Pivot Park.

HealthTech

Preventie kreeg afgelopen jaar extra aandacht. De maatschappelijke meerwaarde van preventie staat buiten kijf en is essentieel voor een houdbaar zorgsysteem in de toekomst. Tegelijkertijd vormt juist de business case van deze innovaties de grote uitdaging. Zo liet de food & health-verkenning zien dat er vooral voor andere stakeholders dan BOM een rol ligt, denk bijvoorbeeld aan de overheid die door middel van stimulerende wet- en regelgeving impact kan maken op preventie. Op andere gebieden binnen preventie blijkt de toegevoegde waarde van BOM groter. Zo is BOM als projectpartner betrokken bij de indiening van DH4prevention in samenwerking met het Sports & Technology-cluster Eindhoven.

Vooruitblik 2024

Innovatieve startups en scale-ups binnen de life sciences-sector hebben te maken met uitdagingen die kenmerkend zijn voor de sector en daardoor dus ook specifieke begeleiding en expertise nodig hebben. Om hier zo goed en gestructureerd mogelijk in te voorzien, werkt BOM aan een venture building programma op maat. Dit wordt in 2024 verder vormgegeven, de focus komt te liggen op drug discovery en drug development. Niet alleen de individuele begeleiding maar ook het ontwikkelen van de community krijgt speciale aandacht.

Klantcase

HealthTechXL: ideeënmachine behoudt MedTech in Brabant

Klantcase

HealthTechXL: ideeënmachine behoudt MedTech in Brabant

HealthTechXL is een nieuw venture building programma voor startups in de gezondheidszorg en MedTech-sector. BOM ontwikkelde dit programma samen met Philips, HighTechXL, DeepTechXL en Invest-NL. BOM en HighTechXL leiden het programma en voeren het gezamenlijk uit. Met het programma geven de partners een impuls aan het creëren, bouwen en ontwikkelen van startups in geavanceerde medische technologie.

Dit programma kan een belangrijke impuls betekenen voor het MedTech-ecosysteem, omdat we op deze manier technisch talent voor de regio kunnen behouden en omdat we daarnaast ook bestaande intellectuele eigendomsrechten ter beschikking stellen.

Sylvia van Es, President Philips Nederland

Begin september 2023 ging HealthTechXL officieel van start, met 50 deelnemers. Tijdens de looptijd van HealthTechXL werken de deelnemers hun ideeën uit om de gezondheidszorg of medische technologie verder te verbeteren. Met dit project ondersteunen BOM en HighTechXL ondernemingen in hun oprichting of doorontwikkeling. In de eerste helft van 2024 pitchen teams hun voorstel aan investeerders, potentiële partners en de Brainport startup-community. BOM, DeepTechXL en Invest-NL hebben de intentie om de komende drie jaar startups uit dit traject te financieren. Op termijn moet dat leiden tot meer bedrijven die een bijdrage leveren aan betere, financieel toegankelijke gezondheidszorg.

De wereldwijde maatschappelijke uitdagingen, zoals betaalbare en toegankelijke gezondheidszorg, kunnen alleen worden opgelost door baanbrekende technologieën te combineren met ondernemerschap. Venture building is een gestructureerde aanpak waarmee ondernemers technologie kunnen omzetten in impact.

John Bell, CEO HighTechXL