Het jaar 2023 stond voor BOM in het teken van het robijnen jubileum: haar veertigjarige bestaan. De robijn staat voor duurzaam, sterk en fonkelend. Kenmerken die naadloos aansluiten bij de ambities en prestaties van BOM in een dynamische omgeving. Het staat immers buiten kijf dat het een dynamisch jaar was. Een jaar waarin Brabant, ondanks de beperkte economische groei, sterkhouder van de Nederlandse economie blijkt. De uitdagingen zijn evident: variërend van de situaties in Oekraïne en Israël tot aan de blijvende tekorten op het gebied van energie, talent en ruimte. Ook op bestuurlijk en politiek vlak veranderde er veel. Inmiddels kent Brabant een nieuw bestuursakkoord en brachten de nationale verkiezingen een flinke verschuiving teweeg. Tegelijkertijd blijven de thema’s van het meerjarenplan 2021 – 2024 van BOM overeind en relevanter dan ooit. Het versnellen van innovatie en ondernemerschap vormt juist nu de sleutel in oplossingen voor diverse uitdagingen. Dit creëert impact, niet alleen voor Brabant, maar ook voor Nederland en daarbuiten.

BOM heeft dit jaar mooie resultaten weten te boeken en laat zien wendbaar te zijn. Zo heeft BOM vrijwel alle doelstellingen behaald in uitdagende marktomstandigheden. De BOM heeft een uitstekend positief financieel resultaat geboekt, wat tot een hogere schuld leidt als gevolg van de verwerkingsafspraken met de aandeelhouders. BOM kon inspelen op nieuwe kansen en ontwikkelingen met relevantie voor haar stakeholders. Samenwerking stond afgelopen jaar centraal. Samen met de Brabantse triple helix-organisaties (Brainport Development, REWIN, Midpoint Brabant, Agrifood Capital) ondertekenden we de Brabantse agenda. Daarmee worden krachten gebundeld en kunnen we gezamenlijk versnellen op specifieke onderwerpen zoals AI, plant-based, venture building en mkb-ondersteuning. Ook intensiveerde BOM haar inzet op defensie en verkende nieuwe onderwerpen zoals gaming. Dit alles in nauwe samenwerking met aandeelhouders en samenwerkingspartners.

Toezichthoudende rol

De raad van commissarissen (RvC) houdt toezicht op het gevoerde beleid en de gang van zaken bij de vennootschap en de aan haar verbonden dochterondernemingen. De raad hecht aan een transparante en eenduidige governance-structuur en ziet in dat kader toe op naleving van de Corporate Governance Code 2016. De raad heeft ten aanzien hiervan over 2023 geen materiële tekortkomingen geconstateerd. De raad adviseert de aandeelhouders om de balans, winst- en verliesrekening en de toelichting op de Algemene Vergadering voor Aandeelhouders (AVA) vast te stellen.

Het toezicht van de RvC op het bestuur vindt plaats in de reguliere raadsvergaderingen. De RvC houdt toezicht op de algemene gang van zaken, risico’s en keurt besluiten goed. De RvC voldoet aan de bepalingen in de Corporate Governance Code over de deskundigheid en samenstelling van de raad én de eisen die de aandeelhouders hieraan stellen, bijvoorbeeld op het gebied van diversiteit. Dit geldt ook voor de samenstelling van de andere besluitvormende organen van BOM. Tevens nemen (een gedeelte van) de commissarissen zitting in de auditcommissie en remuneratiecommissie. De zittende leden zorgen voor reguliere terugkoppeling aan de gehele raad.

De raad verleent tevens de formele opdracht aan de externe accountant tot controle van de jaarrekening. De opdracht is gebaseerd op een vierjaarlijks aanbestedingstraject waarbij men kijkt naar scoping, reikwijdte en uitgangspunten in de offerte.

Strategische rol

De RvC reflecteert samen met het bestuur regelmatig op de strategie van BOM. De raad en het bestuur hebben oog voor de ontwikkelingen in de omgeving die van invloed zijn op de positionering van BOM. Voorop staat hierbij de langetermijn-waardecreatie voor alle stakeholders, waaronder het publieke belang van de Provincie Noord-Brabant en Nederland. Enerzijds gebeurt dit in de reguliere vergaderingen, anderzijds ook in de jaarlijkse strategische sessies met bedrijfs- en projectbezoeken. De raad bracht dit jaar een bezoek aan portfolio-onderneming Cellcius en accelerator The Gate, waarvan BOM een van de founding partners is. De bezoeken ervaart de raad als zeer waardevol en inspirerend. Dit geeft verdere voeding aan de dialoog tussen de RvC en het bestuur.

In de totstandkoming van de strategische documenten (meerjarenplan, jaarplannen, jaarverslagen) heeft de RvC een significante rol, door enerzijds richtinggevend advies te geven en anderzijds in de goedkeuring van deze documenten. Ook bespreekt de raad regelmatig de uitvoering van deze strategie en de voornaamste daarmee verbonden risico’s. Goede financiële en operationele prestaties vormen hier een essentieel onderdeel van. Om goed zicht te houden op deze aspecten stelt de raad jaarlijks een agenda op met strategische onderwerpen voor de vergaderingen. 

Afgelopen jaar heeft de raad verdiepend aandacht gehad voor het fraude- en risicomanagement. BOM heeft een brede risicoanalyse uitgevoerd, waarbij men breder heeft gekeken dan alleen frauderisico’s. Aan de hand van deze analyse voeren raad en bestuur het gesprek en bespreken de mitigerende risico’s. De analyse laat zien dat BOM haar risico’s goed in kaart heeft en een gedegen aanpak kent om de risico’s te minimaliseren. De RvC acht de analyse en aanpak als zeer waardevol voor de continuïteit en robuustheid van de organisatie. Het onderwerp is een vast punt op de agenda.

Doorontwikkeling van de BOM

Hoewel BOM het vizier naar buiten gericht heeft, staat de doorontwikkeling van de eigen organisatie hoog in het vaandel. Afgelopen jaar heeft er een herijking van de topstructuur plaatsgevonden, zodat deze beter past bij een slagvaardige en een flexibele organisatie. Uitgangspunten waren hierbij een zorgvuldige en efficiënte inrichting van de top, heldere en eenduidige inrichting in verhouding met de omvang, en impact binnen zowel de thema’s als competenties. Dit heeft geleid tot ‘het in elkaar schuiven’ van de twee sturingslagen (directie en MT) in één executive committee (ExCo) bestaande uit de CEO, managing director investeren (tevens statutair fondsbestuurder), managing director ontwikkelen, managing director internationaliseren en managing director business insights & control. De ExCo is collectief verantwoordelijk voor de organisatie als geheel en voor de strategische resultaatsturing. De CEO is voorzitter van de ExCo en tevens eindverantwoordelijk voor de organisatie. De RvC kijkt met tevredenheid terug op dit traject met constructieve samenwerking tussen directie, RvC en OR. Dit vormde onder andere onderwerp van gesprek tussen de jaarlijkse ontmoeting tussen RvC en OR.

De RvC juicht de doorontwikkeling van het talent binnen de organisatie toe en is dan ook verheugd met de benoeming van de nieuwe fondsbestuurder vanuit de eigen organisatie. Tevens zorgt ook de benoeming van de team leads, met bijbehorend ontwikkeltraject, voor behoud en ontwikkeling van talent. Professionals vormen de drijvende kracht van BOM. Het medewerkerstevredenheidsonderzoek laat zien dat medewerkers graag bij BOM werken (92% is tevreden of heel tevreden) en vinden vooral de maatschappelijke relevantie een grote motivator.

Om haar diensten en activiteiten nog effectiever en efficiënter aan te bieden maakt BOM stappen om nog meer datagedreven te werken. De raad heeft het afgelopen jaar significante ontwikkeling gezien op het gebied van de IT-systemen, een fundament voor een datagedreven organisatie. Ook hier ziet de raad de toegevoegde waarde van in het waarderingsproces. De komende jaren kan BOM hierop voortbouwen en uitgroeien tot een volledig datagedreven organisatie met een uitgewerkte datastrategie.

Functioneren RvC

Voor zowel de RvC als de onderliggende commissies bestaan specifieke reglementen voor de taakverdeling en bevoegdheden. Het RvC-reglement is opgesteld met inachtneming van de statuten van de vennootschap. In 2023 heeft er een actualisatie plaatsgevonden van het RvC-reglement passend bij de huidige organisatie. Tevens heeft de raad gefungeerd als klankbord voor de aanpassing van het bestuursreglement in 2023, conform de organisatiestructuur. Jaarlijks staat de RvC ook stil bij het eigen functioneren via een zelfevaluatie.

De blik vooruit

Vooruitkijkend vormt het nieuwe meerjarenplan 2025 – 2028 een belangrijk aandachtspunt voor aankomend jaar. De raad spreekt haar dank uit aan alle medewerkers van BOM voor de gedrevenheid en het enthousiasme geleverd in 2023. Dit heeft geleid tot fantastische resultaten.

 

Tilburg, 18 april 2024

 

De raad van commissarissen van BOM Holding B.V.

Victor van der Chijs | President-Commissaris
Ellen de Brabander
Nancy Mac Gillavry
Esther Raats-Coster
Ronald Slaats