Kansrijke sleuteltechnologieën - Digitale Technologieën
Waar 2023 nog voornamelijk in het teken stond van verkennen van de kansen van AI voor het bedrijfsleven, hebben we in 2024 de richting van onze inzet bepaald en eerste stappen gezet om de juiste infrastructuur te bieden voor Brabantse bedrijven. Ook aandacht en ondersteuning bij cybersecurity nam een vlucht.
Artificial Intelligence
Om met AI internationaal succesvol te kunnen zijn moet Brabant focus aanbrengen en zich richten op een sector waarmee ze zich (al) onderscheidt: HTSM. Met AI kunnen we onze ‘cyberphysical’ (mechatronische) systemen ècht slimmer maken. Dat geldt zowel voor het ontwerp (AI aided design), de systemen zelf (edge AI) en de fabrieken waarin de systemen -met elkaar- werken (dark AI factories). Dat is dan ook de AI-inzet binnen hightech waar BOM voor heeft gekozen. Mede gezien de grote toegevoegde waarde van deze technologie voor o.a. Medtech en Agrobotica, andere focusgebieden voor BOM. Voor al deze toepassingen is echter ongekende rekenkracht nodig, daarom richtte BOM zich op doorontwikkeling van het AI Supercomputing initiatief van Brabant, het faciliteren van dergelijke rekenkracht. Daarnaast heeft BOM de AI Community ondersteund van intussen 70 bedrijven en maakt ze deel uit van de stuurgroep met de Brabantse triple helix organisaties in Brabant. We ondersteunden de AI Hub Brainport met de succesvolle organisatie van de AI Summit Brainport op 7 november en met projectaanvragen bij het Groeifonds AINed, waarvan er 1 is toegekend. Met het Data Acceleratie Plan begeleidden we 31 AI startups. In totaal deden we 10 (vervolg) investeringen in AI (enabled) startups, waaronder die in Autoscriber, EnableNow, Globe Protocol en Pera People Science. Ook leverden we onze bijdrage aan AI initiatieven in het startup ecosysteem zoals bij JADS (jury-rol) en The Gate (diverse presentaties). Daarnaast hielpen we 5 internationale ‘high value’ digitech-bedrijven met hun landing in Brabant. Een voorbeeld hiervan is de vestiging van Smart IR op HTCE, dit bedrijf past AI computer vision technologie toe voor o.a. rijveiligheid door vermoeide gezichtssignalen te herkennen. Vanuit de ambitie om als organisatie ook steeds ‘slimmer’ te werken is een groep van 20 AI ambassadeurs opgestaan, die meer willen weten over de impact en toepassingsgebieden van AI op onze thema’s en door de inzet van Copilot, ChatGPT en de zelf ontwikkelde AI-tool Maven binnen het operationele werkterrein bij BOM.
Cybersecurity
De kwartiermaker Cybersecurity bij BOM is succesvol gestart. Hiermee richten we ons zowel op het versterken van de cyberweerbaarheid van bedrijven in de regio als op het benutten van economische kansen en het stimuleren van innovatieclusters rondom intrinsiek veilige high tech producten (cybersecurity-by-design). In dit kader is BOM betrokken bij de ontwikkeling van het Brabant House of Cyber, een nieuw initiatief waarin partijen zoals ASML, TNO, Brainport Development, Avans, Neways, NTS en TU/e samenwerken. Brabant House of Cyber heeft als doel de digitale weerbaarheid, innovatie, talentontwikkeling en kennisdeling rondom cybersecurity in het hightech-ecosysteem van Noord-Brabant te versterken, met aandacht voor dual-use toepassingen en het creëren van een sterke basis voor een cybersecure toekomst. We lanceerden dit initiatief met de partners tijdens een grote bijeenkomst op BIC op 20 september 2024 waaraan zo’n 50 mensen deelnamen vanuit diverse stakeholders als EZ, Defensie, bedrijfsleven en kennisinstellingen. Binnen dit House of Cyber initiatief zetten we als BOM sterk in op samenwerking rondom productsecurity, samen met PNB, TU/e, TNO, EZ en ASML, om Brabant's unieke kennispositie op dit vlak uit te bouwen. Hiermee versterken we het concurrentievoordeel van bedrijven die producten ontwikkelen met security-by-design en creëren we een nieuw marktsegment voor technologieën die hightech producten en systemen intrinsiek veilig maken. Landelijk is BOM betrokken bij de doorvertaling van de NTS op cybersecurity naar concrete acties. Tijdens ons bezoek aan de grootste cyberbeurs ter wereld, de RSA in San Francisco, stelden we vast dat het Brabantse cyber tech ecosysteem internationaal kansrijk is. Tijdens een bezoek in maart aan de ECSO Award Finals 2024 in Bochum hebben we de banden met het startupecosysteem en de investeerders aangehaald.
Digital twinning and immersive tech
We hebben in 2024 samen met PNB diverse rondetafel sessies georganiseerd met bedrijven en instellingen, om hun behoefte op te halen en connecties te leggen. We benaderen Immersive tech intussen breder, vanuit Immersive Experiences (IX) met de focus voor Brabant op arbeidsproductiviteit van de hightech/ maakindustrie. De door PNB aangestelde kwartiermaker onderzoekt de kansen van het groeifonds CIIC en bouwt aan een community van IX bedrijven en instellingen. Digital Twinning wordt meer onderdeel van AI en simulatie de komende jaren. In 2024 brachten we verschillende immersive hubs, labs, locaties in Brabant met elkaar in contact, zoals Immersive Tech lab op HTCE, verschillende Labs op TU/e, DAF Lab bij TiU, Mindlabs, Koelhuisdistrict en WCM. Een belangrijke nieuwe locatie is de 3eality hub op HTCE. BOM heeft hen geholpen met o.a. communicatie, relevante bedrijfscontacten, potentiële klantcontacten en internationale bekendheid via het Invest in Holland netwerk. Samen met 3eality van HTCE organiseerden we een IX event voor de industrie. Om buitenlandse immersive tech bedrijven die het cluster versterken, aan te trekken, zette BOM samen met ROM Utrecht en Rotterdam Partners een focusteam op en ontwikkelden we een nationale propositie en internationale ‘lead’ lijsten.
Case: AI Supercomputing Initiatief Brabant
Case: AI Supercomputing Initiatief Brabant
Om de AI ambities waar te maken is aanzienlijk meer rekenkracht nodig. Daarom is door provincie Brabant, BOM, TU/e en Tilburg University de verkennende fase voor High Performance Computing in Brabant (HPC) gelanceerd tijdens de AI Summit in november. HPC biedt startups, scale-ups en het MKB de nodige supercomputing AI faciliteit om de technologie te benutten voor oplossingen voor maatschappelijke opgaven, denk aan onderzoek voor kanker maar ook AI modellen voor in de HTSM. Een werkgroep is gestart om een implementatieplan en samenwerkingsovereenkomst op te stellen. De rol van BOM zit in het leggen van de connectie met het bedrijfsleven. Via directe uitvraag, gesprekken en ronde tafels peilen we de interesse en via Proof of Concepts halen we op wat precies de vereisten zijn van de HPC. Met dit initiatief sluiten we aan op, en hebben we contact over, de landelijke inzet voor extra AI infrastructuur waar het ministerie van Economische Zaken mee bezig is.
Impact in de periode 2021-2024
Digitale technologieën waren nog geen eigenstandig onderdeel van de meerjarenstrategie. De opkomst van (Generative) AI maakt de technologie plotseling heel toegankelijk voor bedrijven. Het helpt hen niet alleen bij automatiseren, maar ook bij het ontwikkelen van innovaties. We hebben het jonge, dynamisch en snelgroeiende AI cluster versterkt door inzet op de AI Community, ondersteuning van ruim 30 AI startups via het Startup Readiness Program Data/AI, investeringen in 15 AI (enabled) startups, internationale promotie op de Hannover Messe, het ondersteunen van Amazon Web Services bij haar vestiging in Brabant. Ook zetten we het onderwerp op de Brabantse Agenda om initiatieven te stroomlijnen en op te schalen. Wereldwijd wordt met enorme budgetten en vooral door de grote bedrijven, ingezet op AI. Op basis van gedegen onderzoek, samen met de provincie, stelden we vast waar Brabantse sterktes liggen die we verder kunnen brengen: het ècht slimmer maken van ‘onze’ (mechatronische) systemen. In de nabij toekomst voorzien we dat AI en cybersecurity steeds meer vervlochten raken, omdat ze elkaar kunnen versterken.