Kansrijke sleuteltechnologieën - Hightech
Op het gebied van High Tech Systemen en Materialen (HTSM) is Brabant wereldwijd onderscheidend. BOM zet in op verdere versterking van HTSM en de hieraan gerelateerde hightech clusters, die ontstaan vanuit sleuteltechnologieën en heel diverse, nieuwe, maatschappelijke oplossingen bieden.
Geïntegreerde fotonica
De toegevoegde waarde die BOM biedt bij deze snel ontwikkelende technologie zit in de applicaties, de toepassingen. BOM initieerde in 2024 een werkgroep met systeemontwikkelaars en fotonische experts gericht op innovatieve eindproducten. Kansen die nu gezien worden zijn bijvoorbeeld kwaliteitsinspectie van water en LIDAR technologie bij defensie. Denk bij die laatste aan communicatie tussen voertuigen in het veld; dit vraagt robuuste, lichte systemen die ongevoelig zijn voor hacks en nucleaire aanvallen. BOM brengt het gesprek tot stand tussen Defensie, Brabantse bedrijven en het geïntegreerd fotonica ecosysteem, en geeft richting aan discussie. Ook was BOM strategisch partner bij de PIC Summit van Photon Delta en faciliteerde daar een paneldiscussie. Zelf deed BOM drie nieuwe fotonica investeringen in PhotonIP, Eyeo en Morphotonics, en één vervolginvestering in Astrape, en heeft regelmatig dealflow-overleg met Photon Delta. Binnen het Invest in Holland-netwerk is BOM voorzitter van dit onderwerp op alle Foreign Direct Investment-projecten waaronder het aantrekken van startups en scale-ups. Delegaties uit o.a. Singapore, Canada, UK, Japan en de US zijn al in Brabant ontvangen. BOM is hierover in continue dialoog met onder andere PhotonDelta, TNO/Holst en High Tech Campus Eindhoven om doorontwikkeling van het cluster te bespreken. Een (indirect) resultaat van het strategisch partnership van BOM met HTCE is de investering die zij deed in een technische ruimte (labs en cleanrooms) die de locatie aantrekkelijker maakt voor geïntegreerde fotonica-bedrijven om er zich te vestigen. Daarmee wordt ruimte geboden aan versterking en doorontwikkeling van het deeptech ecosysteem. Een ander mooi resultaat voor Brabant is dat in 2024 de fotonica pilot line door de Europese Commissie is toegekend, een initiatief van met name TNO en Photon Delta, en een heel mooie toevoeging aan het gehele Nederlandse fotonica ecosysteem.
Batterijen
Het Open Battery Industrialization Center (OBIC) kreeg in 2024 positief advies van het Battery Competence Cluster NL (BCC-NL) en RVO om zich te vestigen op de Automotive Campus in Helmond. Hiermee is een EZ-investering van €12 mln gemoeid. Een mooi resultaat voor de doorontwikkeling van het batterij cluster in Brabant. BOM had een coördinerende rol bij de OBIC-business case en stemde af met toekomstige partners zoals VDL ETS, ELEO en startups als LionVolt en LeydenJar, die beiden in 2024 een vervolginvestering van BOM ontvingen. Naast de pilot-productiefaciliteit zette BOM zich in voor internationalisering met BCC-NL. BOM zit in de expertgroep om te komen tot de technology roadmap voor batterijen die in Q1 2025 verschijnt. Continue worden buitenlandse leads gecheckt met BCC-NL en de voornaamste ecosysteem partners om meerwaarde en wederkerigheid te bepalen. Zo introduceerde BOM zo’n 15-20 bedrijven bij BCC-NL; direct en via fact findings en ronde tafel gesprekken.
Advanced manufacturing
Het innovatieprogramma Fabriek van de Toekomst is via de twee aangevraagde programma's binnen het Groeifonds NextGenHighTech weer een aantal fasen verder gebracht. Het programma Autonomous factory Zuid houdt zich bezig met procesoptimalisatie in high mix- low volume- high complexity equipment manufacturing. Het programma Smart Networks richt zich op gestandaardiseerde datadeling binnen de keten, bijvoorbeeld voor een toekomstig Digitaal Product Paspoort. De projecten hebben ieder zo’n 20 partners vanuit industrie, kennisinstellingen als TNO, universiteiten en hogescholen. Daarnaast diende BOM een nieuw project in bij OP-Zuid genaamd Addititive Manufacturing Facility dat zich bezig houdt met industrialisatie in 3D printing, en verkent hoe deze technologie toegevoegde waarde kan bieden voor de industrie. BOM is trots om aangewezen te zijn als coördinator van het nationale programma voor de geavanceerde maakindustrie/semicon voor de aankomende 4 jaar, gericht op Strategische Meerjarige Marktbewerking (SMM) en handelsbevordering in Maleisië, Singapore en Vietnam. Tenslotte kreeg de Brainport Industries Campus belangrijke erkenning: ze is uitgeroepen tot volwassen campus door Buck Consultants International. Nederland telt er in totaal 13 waarvan intussen 3 in Eindhoven. BOM heeft aan dit succes bijgedragen o.a. door het laten landen van internationale bedrijven, zoals APA Benelux.
Semicon
Vanuit de samenwerking met Photon Delta en Quantum Delta NL heeft BOM zicht gekregen op kansen die liggen op het snijvlak van de sleuteltechnologieën: semicon, geïntegreerde fotonica en quantum. De nieuw opgebouwde Quantum Manufacturing Alliance in samenwerking met TU/e en Brainport is hiervan een goed voorbeeld. Het beoogt een toekomstige 'industrialisatie hub' te worden voor quantum systemen met een sterke Brabantse vertegenwoordiging. Hiermee worden high tech bedrijven die nu voornamelijk gericht zijn op semicon verleid ook met quantum technologie aan de slag te gaan. Quantum Delta NL omarmt dit initiatief. BOM was betrokken bij de Brainport Quantum Day (12 december), waarbij in totaal zo’n 55 bedrijven aanwezig waren. Binnen het Chip NL Competence Center heeft BOM de business development-rol op zich genomen voor Brabant. Dit betekent dat BOM in 2025 bedrijven uit allerlei sectoren helpt met hun chiptechnologie-vragen en ontwikkelprojecten, en hen toegang geeft tot ons netwerk. Ook heeft BOM in 2024 de ondernemersreis naar Semicon Malaysia SEA georganiseerd samen met Brainport Industries en maakte BOM deel uit van het staatsbezoek met het koningspaar en een brede Nederlandse delegatie ter ondertekening van de MoU tussen Nederland en Albany, New York State. Met vervolginvesteringen in TracXon, Fonontech, AntenneX, Semiblocks en Methods2Business blijft BOM een belangrijke financier van risicovolle kapitaalintensieve startups en scale-ups in de semicon industrie.
Case: Fuijpoly
Case: Fuijpoly
Het Japanse bedrijf FujiPoly dat thermische interfacematerialen ontwikkelt heeft zich in 2024 in Brabant gevestigd op drie locaties waaronder de HTCE en de Automotive Campus in Helmond. Dit is het resultaat van een jarenlange en intensieve relatie met bedrijven uit Japan waarin BOM de afgelopen jaren heeft geïnvesteerd, o.a. met een inkomende missie met de Innovatie Attachés, de Brabant Advisory dag, een bezoek aan Semicon Japan en deelname aan de deeptech werkgroep van de World Expo Osaka 2025. Het verbinden van Brabantse eerstelijns tech toeleveranciers aan Japanse semicon bedrijven levert positieve reacties van o.a. Brabantse hightech bedrijven en NFIA, die BOM’s kennis en netwerk prijzen. In 2025 gaan we daarmee door, o.a. met een tour gericht op innovatie samenwerking die BOM organiseert met de NL ambassade in Japan. Hoogwaardige Japanse semicon machine bedrijven ontmoeten naast ASML ook de vele Brabantse toeleveranciers.
Impact in de periode 2021-2024
Hightech/semicon is het alom erkende ‘power house’ van de Brabantse economie. De voedingsbodem is breder, namelijk deeptech, onderbouwd door de Nationale Technologie Strategie (NTS). Brabant blinkt op zes van de tien technologieën uit [1]. Hiermee kan het verdienvermogen worden vergroot en kunnen oplossingen voor de maatschappelijke opgaven worden ontwikkeld. Met het in 2021 gelanceerde Nationaal Groeifonds (NGF) heeft de Rijksoverheid een enorme (R&D) investering in het duurzaam verdienvermogen van Nederland geïnitieerd. BOM heeft zelf ingezet op het ontwikkelen van NGF-aanvragen (o.a. Next Gen HighTech, Polaris) en zich aangesloten bij andere consortia, vaak via ROM-NL. Eens te meer werd duidelijk dat we onze toegevoegde waarde en relevantie vergroten als we onze competenties gecombineerd in weten te zetten. Een mooi voorbeeld is geïntegreerde fotonica waar we zowel optrekken met Photon Delta rondom business development, zelf investeringen doen, als het Invest in Holland-voorzitterschap naar ons toe hebben weten te halen. Heel specifiek zit de kracht van BOM in de toepassingen van de technologie. We hebben de juiste contacten aan systeem ontwikkelaars en fotonische experts, het organiserend vermogen om partijen bij elkaar te halen en zijn in staat de discussie te richten op te ontwikkelen innovatieve eindproducten.
[1] ESB, Brabant in goede positie om sleuteltechnologieën verder te ontwikkelen