2024 was voor BOM het vierde en daarmee laatste uitvoeringsjaar van het meerjarenplan (MJP) 2021-2024. De missie van BOM – het duurzaam versterken van de Brabantse economie – blijft fier overeind, maar de omstandigheden waarin we opereren zijn sinds de uitvoering van het huidige meerjarenplan substantieel anders. Er ontvouwde zich de oorlog in Oekraïne met onder andere een energiecrisis als gevolg. Parallel waren er de bestaande problematieken rondom het stikstofdossier en de netcongestie. Daarbij kwamen diverse bestuurswisselingen binnen de landelijke en regionale overheid. Desondanks heeft BOM als gevolg van een helder strategisch kader, het slim inrichten van de organisatie en effectievere samenwerking met bedrijfsleven en overige partners, goed koers weten te houden en over de afgelopen meerjarenperiode substantiële impact weten te realiseren.  

Meer samenwerking, meer impact 

De inzet van de competenties op de thema’s sluit aan op de economische agenda van de provincie Noord-Brabant en het ministerie van Economische Zaken. Het vergemakkelijkt ook de samenwerking met de Brabantse partners REWIN, Midpoint Brabant, Brainport Development en AgriFood Capital. Voor het eerst in de geschiedenis is er een gezamenlijke agenda op een aantal Brabantse hoofdthema’s. Ook de samenwerking met de landelijke regionale ontwikkelingsmaatschappijen (ROM’s) in het programma ROM 3.0 heeft een unieke versnelling van de uitvoeringsagenda en additionele middelen op bovenregionaal niveau teweeggebracht.  

Ondanks alle uitdagingen heeft BOM haar KPI’s zowel in 2024 als gedurende de gehele meerjaren periode vrijwel allemaal gehaald. Dit was mede te danken aan slimme samenwerkingen. Op het terrein van biomaterialen, plantbased voedselproductie, digitalisering en artificial intelligence werden regionale en landelijke programma’s ontwikkeld. De jarenlange expertise bij BOM rondom defensie heeft er mede toe bijgedragen dat Brabant één van de leidende regio’s is op het gebied van dual-use innovatie, ondernemerschap en financiering. Ook de investeringsportefeuille is in kwaliteit en omvang verder toegenomen, hoewel dit over 2024 eerder vervolg- dan nieuwe financieringen betrof. De co-financieringsratio is met circa 1:10 inmiddels substantieel. Dit is exemplarisch voor de professionaliteit van BOM en de hoge kwaliteit van zowel het proces als het beheer van de investeringen, en helpt het Nederlands financieringslandschap in het katalyseren van privaat risicokapitaal. Op het gebied van internationale ‘landingen’ speelt relevantie een steeds grotere rol en telt kwaliteit boven kwantiteit (‘volume to value’). Gelukkig wakkert het sterke campussen landschap in Brabant de aantrekkelijkheid van de regio aan en kunnen we gezamenlijk relevante kennisbedrijven voor de langere termijn verwelkomen. De trade-strategie en bijbehorende activiteiten zijn op landelijk niveau verder uitgewerkt, met recentelijk nieuwe samenwerkingsovereenkomsten tussen BOM en RVO rondom hightech en medtech in respectievelijk Zuidoost Azië en Minnesota, USA, als ook met Invest International. Hiermee versterken we heel gericht onze ambities om zodoende het Brabantse en Nederlandse toekomstige verdienvermogen ook in het buitenland te vergroten. 

De impact journey die BOM in 2021 is gestart, levert ons een degelijke analyse van onze impact, gebaseerd op de SDG’s van de Verenigde Naties. Naast de gangbare kwalitatieve analyse willen we ons narratief rondom impact verder versterken.  

Venture Building 

Het datagedreven venture building-programma van BOM heeft een prominente plaats in ons meerjarenplan en krijgt steeds meer vorm. Het richt zich specifiek op het succesvol doorontwikkelen van start-ups naar scale-ups, in nauwe samenwerking met Braventure, Gritd en landelijke partijen. De ondernemer blijft daarbij de belangrijkste doelgroep. Het creëren van de juiste randvoorwaarden om innovatie en ondernemerschap te laten floreren, gericht op de grote maatschappelijke opgaven, is de basis van het toekomstig verdienvermogen van Brabant. De 22% toename van het aantal start ups in Brabant over de periode 2019 tot 2024 geeft aan dat het met het ondernemerschap in Brabant goed is gesteld. Meer aandacht verdient het effectief doorgroeien naar de scale-up fase. Hierin is ook BOM actief zowel landelijk middels het opleveren van het visiedocument Next Level Startup Ecosystem, het katalyseren van additioneel risicokapitaal in bijvoorbeeld de samenwerking met Invest NL en de pensioenfondsen, de bijdrage aan de lobby vanuit Techleap, als ook regionaal via de versterking van het ecosysteem en start up evenementen als LevelUP. BOM voorstander van het vereenvoudigen van het financieringslandschap; het versnipperde landschap is een beperking voor het opschalen van baanbrekende innovaties.  

Doorontwikkeling van de BOM 

Hoewel externe relevantie voorop staat, verdient ook de doorontwikkeling van de eigen organisatie aandacht. Het BOM credo ‘met lef, pionieren en het vizier naar buiten’ heeft geleid tot een gezond arbeidsethos en versnelling van vergroting van onze output. Investeringen in de digitale werkomgeving, dataficering, AI en cybersecurity zorgen voor een moderne, professionele organisatie. Effectiviteit staat voorop. Zowel het ziekteverzuim als personeelsverloop is al jaren laag ten opzichte van het landelijk gemiddelde. De herijking van de topstructuur heeft de effectiviteit van het huidige Managementteam vergroot en ook de talenten binnen BOM krijgen meer aandacht en kansen voor individuele ontwikkeling. Aantrekken van talent, talentbehoud en een gebalanceerde werkdruk blijven een aandachtspunt in deze krappe arbeidsmarkt.  

Ook 2024 was een jaar waarin BOM opnieuw haar veerkracht en waarde heeft bewezen, ondanks de voortdurende uitdagingen die de regio en de wereld teisteren. BOM heeft haar rol als katalysator voor groei in Brabant verder versterkt. 

De inzet van de directie, MT en alle medewerkers verdient dan ook onze oprechte dank. Hun voortdurende betrokkenheid, expertise en passie voor de regio dragen in hoge mate bij aan het succes van de Brabantse economie. 

Wij kijken met vertrouwen naar de toekomst en zijn ervan overtuigd dat de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij, met haar visie en toewijding, de regio blijft aansteken met nieuwe mogelijkheden en kansen. 

Advies aan de aandeelhouders 

De raad hecht aan een transparante en eenduidige governance-structuur en ziet toe op het hanteren van best practices op basis van de Corporate Governance Code 2016. De raad heeft ten aanzien hiervan over 2024 geen materiële tekortkomingen geconstateerd. De raad adviseert de aandeelhouders om de balans, winst- en verliesrekening en de toelichting op de Algemene Vergadering voor Aandeelhouders (AVA) vast te stellen. 

Het toezicht van de RvC op het bestuur vindt plaats in de reguliere raadsvergaderingen. De RvC houdt toezicht op de algemene gang van zaken, risico’s en keurt besluiten goed. De RvC voldoet aan de bepalingen in de Corporate Governance Code over de deskundigheid en samenstelling van de raad én de eisen die de aandeelhouders hieraan stellen, bijvoorbeeld op het gebied van diversiteit. Dit geldt ook voor de samenstelling van de andere besluitvormende organen van BOM. Tevens nemen (een gedeelte van) de commissarissen zitting in de auditcommissie en remuneratiecommissie. De zittende leden zorgen voor reguliere terugkoppeling aan de gehele raad. De raad verleent tevens de formele opdracht aan de externe accountant tot controle van de jaarrekening. De opdracht is gebaseerd op een vierjaarlijks aanbestedingstraject waarbij men kijkt naar scoping, reikwijdte en uitgangspunten in de offerte. 

 

Tilburg, 17 april 2025

 

De raad van commissarissen van BOM Holding B.V.

Victor van der Chijs | President-Commissaris
Nancy Mac Gillavry
Esther Raats-Coster
Ronald Slaats
Marie-Louise Bots