Het jaar 2024 heeft wederom bewezen dat Brabant zich ontwikkelt als een krachtige motor van economische groei in Nederland. BOM sluit hiermee succesvol haar meerjarenperiode 2021-2024 af. Onze regio is inmiddels uitgegroeid tot een hub van innovatie en technologie met significante R&D uitgaven waar ondernemerschap en samenwerking centraal staan. De Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM) speelt hierbij een zichtbare rol door ondernemers te ondersteunen, kansen te creëren en bij te dragen aan de broodnodige transities op het gebied van energie, gezondheid, voeding en sleuteltechnologieën om zo onze regio, ook de komende decennia, sterker en duurzamer te maken.

Urgentie geboden

De periode 2021 – 2024 kenmerkte zich door grote ongekende uitdagingen als corona, oorlogen en schaarste. Desondanks groeide de Brabantse economie harder dan het landelijk gemiddelde. Maar ook de uitdagingen zetten zich onverminderd voort. Naast tekorten aan grondstoffen, ruimte, stroom (netcongestie), talent, (industrieel) water en kapitaal hebben we te maken met demografische ontwikkelingen, klimaat en spanningen in nieuwe internationale betrekkingen. Het gevoel van urgentie om te werken aan transitieopgaven en (daarmee) de concurrentiepositie van Europa te redden, wordt – mede naar aanleiding van het door Draghi uitgebrachte rapport over de Europese concurrentiepositie – inmiddels breeduit gevoeld. De door BOM gekozen strategie van integrale inzet van de competenties met focus op een 4-tal transitie opgaven, gesteund door een professionele en omgevingsbewuste organisatie, heeft ertoe geleid dat wij onze doelen, ondanks grillige omgevingsfactoren, hebben kunnen realiseren.

Prestaties

We mogen trots zijn op 14 nieuwe ontwikkelprojecten, 64 nieuwe en vervolginvesteringen in start en scale ups en 38 internationale vestigingen die wij in 2024 hebben gerealiseerd. Hiermee behaalde BOM grotendeels haar doelstellingen voor 2024 en sloot daarmee de meerjarenperiode succesvol af. Maar we deden meer. Met de lancering van het AI Supercomputing initiatief startten we in consortium met provincie Noord-Brabant, de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) en Tilburg University een verkenning om grootschalig rekenen en gebruik van supercomputers voor AI en Big Datatoepassingen toegankelijk te maken voor Brabantse bedrijven en instellingen. Ook was BOM betrokken bij 16 toegekende Nationaal Groei Fonds (NGF) projecten, zetten we innovatiecoalities succesvol door zoals op Solar, Medtech en Procestechnologie en startten we nieuwe innovatiecoalities op binnen de domeinen waterstof en arbeidsproductiviteit in de maakindustrie. Ook ontwikkelde èn lanceerde BOM succesvol het VC Readiness Programma voor startups in hun voorbereiding op een seed- of serie A-investeringsronde. Vanuit de samenwerking met Defensie is naast de innovatiehub BITS en de acceleratieprogramma's het SecFund ontstaan, een landelijk vroege fase fonds van €25 mln met mogelijk uitbreiding naar €100 mln risicokapitaal. BOM managed dit fonds ter bevordering van technologische innovatie voor defensie. Internationaal succes was er o.a. op de product-markt-combinatie hightech Zuidoost-Azië met het allereerste, en enige Europese, Dutch Pavillion tijdens de Semicon SEA 2024 in Maleisië.

Samenwerking

Bij het versterken van de economische structuur toont BOM zich als een netwerkspeler en werkt intensief samen met regionale en nationale partners in een druk en complex landschap. LEVEL UP 2024, onderdeel van de Brabantse Agenda met de Brabantse Regionale Ontwikkelingsmaatschappijen, is daar een sprekend voorbeeld van. Het startup event, dat geopend werd door Prins Constantijn van Oranje trok meer dan 1.000 bezoekers, voornamelijk startups en investeerders. Ook voor het MedTech side event en het aansluitende pensioenfondsendiner was bijzonder veel belangstelling. Samen met PNB en REWIN lanceerde BOM 'Brabant, the Scale-Up Plant of Europe’ om dé opschalingshotspot voor plantbased startups te worden door in te zetten op locaties en faciliteiten waar ideeën kunnen worden opgeschaald en daardoor sneller naar de markt worden gebracht. BOM heeft aandacht voor alle Brabantse regio’s, van Bergen op Zoom tot aan Boxmeer, wetende dat de onderlinge verschillen groot zijn en toenemen. Binnen het landelijke netwerk van ROM’s, is BOM de aanjager van de (data)samenwerking met Techleap en Invest-NL om beter zicht te krijgen op het landelijke startup ecosysteem. We coördineren de landelijke samenwerking met Defensie vanuit BITS en het SecFund. In het volle landschap moeten we zorgen dat we elkaar kennen en gunnen, en optimaal gebruik maken van bestaande (publieke) infrastructuur. In Brabant gebeurt veel. We hoeven en kunnen niet overal bij te zijn en prijzen alle successen, zoals Beethoven en de door EC toegekende fotonica pilot line.

Nieuwe meerjarenstrategie

In 2024 werkte kabinet Schoof het hoofdlijnenakkoord uit in een regeerprogramma waarin regio’s en het MKB centraal staan. EZ presenteerde de Nationale Technologiestrategie (NTS), waarin Brabant goed gepositioneerd is op o.a. mechatronica, halfgeleiders en quantum. De Provincie Noord-Brabant bracht de Uitvoeringsagenda Economie 2024-2027 uit, gericht op een toekomstbestendige economie. De strategische thema’s van beide aandeelhouders – sleuteltechnologie, semicon, energietransitie, internationalisering, circulariteit en digitalisering – sluiten naadloos aan bij de koers van BOM. Onze strategie 2021-2024 nam al afstand van de lineaire economie. De coronacrisis en geopolitieke spanningen versterkten de noodzaak van strategische autonomie en ketenbeheersing. De ingezette transitiethema’s (energie, gezondheid, voeding en sleuteltechnologie) bleken de juiste keuze. Onze nieuwe strategie 2025-2028 houdt deze koers aan en zet extra in op integrale aanpak, zes focusgebieden, stakeholdermanagement en creativiteit.

Organisatie

Dankzij een sterke interne organisatie boekte BOM goede resultaten. Met Business Insights & Control als spil en een nieuw data warehouse werken we steeds datagedrevener, wat betere business intelligence oplevert. Digitalisering, data en cybersecurity blijven cruciaal. Interne talentontwikkeling kreeg extra aandacht: teamleads volgden een uitgebreid trainingsprogramma, en BOM stimuleerde zowel individuele als groepstrainingen. Het kantoor is een fijne, goedbezochte werkplek waar een gezonde werkcultuur samengaat met Brabantse gezelligheid. BOM kent een laag ziekteverzuim en personeelsverloop. Aandachtspunten zitten in een gebalanceerde werkdruk en tegelijkertijd ruimte houden voor het creatieve denkproces, het aantrekken en behouden van talent en persoonlijke ontwikkeling.

Impact binnen en buiten Brabant

Dit jaarverslag neemt u mee door de resultaten van het afgelopen jaar 2024 en kijkt terug op de impact die we per thema hebben gerealiseerd over de meerjarenperiode 2021 tot en met 2024. Het was een ongekend enerverende periode en waar we tot op de dag van vandaag gezamenlijk de zeilen bij moeten zetten om met lef keuzes te maken en koers te houden. BOM heeft de ambitie, ervaring en overtuiging om haar bescheiden maar aantoonbare rol te pakken in het versneld aanjagen van de transities binnen de Brabantse economie. Namens het team van de BOM dank ik alle partners, de beide aandeelhouders, de Raad van Commissarissen voor uw betrokkenheid en vertrouwen in ons werk. We kijken uit naar een constructieve voortzetting van onze samenwerking in de meerjarenperiode die komen gaat. De kracht van onze organisatie ligt in de talentvolle collega's die dagelijks met passie en expertise en met het vizier naar buiten, bijdragen aan het succes van Brabant.
Voor alle collega's, heel veel dank!

Raad van bestuur van BOM Holding B.V.

Brigit van Dijk – van de Reijt
CEO