Gezonde toekomst

Brabant heeft de afgelopen jaren een uitzonderlijk sterke positie ingenomen op gebied van Medtech en Lifesciences. BOM ondersteunt startups, scale-ups en gevestigde bedrijven om innovaties gericht op betere en betaalbare zorg sneller naar de markt te brengen. Als toonaangevend investeerder met een van de sterkste netwerken van Nederland (volgens Dealroom), als cluster- en ecosysteembouwer, èn als internationale medtech coördinator binnen ROM Nederland draagt BOM vanuit al haar competenties bij. In 2024 faciliteerde BOM maar liefst 10 buitenlandse bedrijven bij vestiging of uitbreiding in Brabant; gelijk aan 40% van het Nederlandse totaal binnen dit thema.

Medtech

De Innovatie Coalitie Medtech is erin geslaagd samen met BOM en Brainport Development een actieve en hechte community te vormen van zo’n 130 medtech- en biomaterials bedrijven. De bedrijfsnetwerken van beide organisaties zijn bij elkaar gebracht met als resultaat minder versnippering, effectievere samenwerking en meer dynamiek. Het succesvolle medtech side-event bij LevelUp en de MedTech Brainport Meetup lieten dit zien. BOM organiseerde een bezoek aan Medica (Compamed) in Duitsland met 60 deelnemers. We ontwikkelden samen met Brabant Branding en 15 bedrijven een helder narratief voor de Brabantse positie op het Medtech domein. Binnen ROM-Nederland is BOM aangewezen als nationale coördinator voor US Health. In dat kader bezocht BOM potentiële buitenlandse investeerders, venture capitalists en angel investors in Minnesota (VS). De volgende stap is het Masterplan IC Medtech, waarin crossovers met AI, robotica en patches worden ontwikkeld en waarvoor de basis  inmiddels is gelegd. Binnen IC Regmed is een kwartiermaker aangesteld om de Brabantse samenwerking te versterken en aansluiting te vinden bij de Nationale Groeifondsen RegMedXB en NextGen HighTech. BOM ondersteunt het Smart BioMaterials Consortium (SBMC), het Brabantse initiatief binnen RegMedXB. Dit doen we onder meer via een Venture Development programma dat studenten en startups  stimuleert om gebruik te maken van de faciliteiten in Eindhoven (development factory en pilot line) om hun innovaties te versnellen, en via het European Hub for Advanced Therapies and Biomaterials (EHAB) voor internationalisering. Een hackathon, onderdeel van EHAB, vindt begin 2025 plaats. Het in 2023 gelanceerde HealthTechXL bracht inmiddels twee startups voort - SonicPrecision en TomoSono - die beiden hun eerste financiering hebben opgehaald. Het startup-programma is nu geïntegreerd in HTXL als sectorspecifiek traject, waarin inmiddels ook drie niet-Philips medische ventures zijn gestart.

Life Sciences

Bij het ontdekken en het ontwikkelen van nieuwe medicijnen, zet BOM in op startups en het creëren van meer dealflow (‘funnel’). In 2024 investeerde BOM in drie startups:  Stentit, Avidicure en UPyTher. Daarnaast ontwikkelden we vanuit Venture Development een sectorspecifiek programma ‘Drug Discovery & Development (DD&D)’ dat  in 2025 van start gaat. Veel early stage biotech activiteiten concentreren zich op Pivot Park in Oss. We waren succesvol met het ondersteunen van drie lifesciences bedrijven bij uitbreiding van hun R&D activiteiten in Brabant. De door BOM uitgebrachte en door de burgemeester van Oss ingestarte documentaire over Acerta, ‘Bloed kruipt waar het niet gaan kan’, leidde tot een interessante conclusie dat het LSH cluster in Oss landelijk beter zichtbaar zou mogen worden. Vanuit dat perspectief heeft BOM samen met Brabant Branding een positioneringspaper opgesteld voor het Pharma Manufacturing Cluster. Inmiddels zijn we als hechtere community erin geslaagd o.a. een samenwerking met het Nationaal Groeifonds Pharma Delta  te bekrachtigen.   

HealthTech

BOM zet met dit thema in op de verbetering van het zorgsysteem door bedrijven te ondersteunen bij de introductie van hun producten in ziekenhuizen. Dit draagt bij aan het oplossen van de toenemende zorgvraag door vergrijzing en het tekort aan zorgpersoneel. Daarnaast helpen we Nederlandse bedrijven met het vergroten van hun verdienvermogen in het buitenland. BOM speelt binnen project ACE (Accelerating the Home Care Innovation Ecosystem of the Future in the North Sea Region) een sleutelrol in matchmaking en netwerkontwikkeling partijen te verbinden binnen een krachtig, transnationaal ecosysteem.

case: Cytrill

case: Cytrill

BOM nam in 2024 deel aan een Serie B-investeringsronde van €85 mln voor het biotech bedrijf Citryll gevestigd in Oss. Met deze vervolginvestering kan Citryll nieuwe NET (Neutrofiele Extracellulaire Traps) -gerichte behandelingen voor immuun gemedieerde ontstekingsstoornissen zoals Rheumatische Arthritis en Hidradenitis Suppurative ontwikkelen. In deze financieringsronde participeren naast BOM enkele gerenommeerde investeerders en strategen: Johnson & Johnson Innovation - JJDC, Forbion, Novartis Venture Fund, Pureos Bioventures en daarnaast de bestaande investeerders en de oprichters van Citryll. Voor BOM is het belangrijk mee te kunnen blijven investeren omdat de potentiële positieve impact op veel immuun gemedieerde ziekten groot is. Met het ontwikkelde antilichaam zijn beloftevolle resultaten behaald, en het is mogelijk een eerste therapeutische aanpak voor vele ontstekingsprocessen. BOM is een van de investeerders van het eerste uur. Al in 2019 deed BOM haar eerste investering waarmee Citryll in tijden van moeizame financiering toch de tijd en middelen heeft gekregen om tot succes te komen. BOM heeft Citryll zien groeien van een kleinschalig R&D bedrijf naar een volwaardig klinische onderneming met ervaren experts in het management.           

Impact in de periode 2021-2024

In de meerjarenstrategie 2021-2024 werden twee Brabantse 'fortes’ onderscheidden: het biofarmacie (productie-)cluster rondom Pivot Park en medische technologie in de Brainport regio. Daarmee heeft Brabant belangrijke troeven om bij te dragen aan de maatschappelijke doelstellingen van vitaal ouder worden en het behouden van goede en betaalbare zorg. Door de gecombineerde inzet van onze competenties hebben we een olievlek gecreëerd en beide sterktes verder uit weten te bouwen. Zo was BOM mede oprichter van het Smart BioMaterials Consortium (SBMC). We identificeerden de bedrijven en hun behoeften, brachten het consortium bij elkaar en stelden een kwartiermaker aan. In 2021 kwam een extra impuls vanuit het Groeifonds RegMedXB wat de bouw van een productiefaciliteit op de High Tech Campus mogelijk maakte. Deze maakt deel uit van een landelijke infrastructuur voor regeneratieve therapieën. Met EU-project European Hub for Advanced Therapies and Biomaterials (EHAB) brengt BOM het internationale netwerk rondom SBMC in kaart. In 2024 startten we met het verkennen van kansen in een deels overlappend Groeifonds:  NextGen HighTech. BOM heeft daarnaast innovaties op het gebied van biomaterialen verder weten te brengen middels investeringen en een nieuw venture development programma dat studenten en startups begeleidt en bekend maakt met de beschikbare faciliteiten.