Innovatie in defensie
Defensie heeft altijd een prominente plek gehad op de agenda van BOM, mede dankzij het fijnmazige defensienetwerk in Brabant. Sinds 2024 is het thema, door de veranderende internationale dynamiek, nog nadrukkelijker naar voren gekomen. De activiteiten bij BOM bestaan uit drie hoofdlijnen: ecosysteemversterking (via het programma BITS), venture development (via het programma DIANA) en financiering van technologische innovatie (via het SecFund). In Brainport Innovation & Technology for Security (BITS) werken BOM, Brainport Development, PNB en de ministeries van zowel Defensie als Economische Zaken samen aan intensievere samenwerking waarbij actief bemiddeld wordt tussen de behoefte aan innovatie versnelling bij het ministerie van Defensie en het aanbod van innovatie vanuit het bedrijfsleven. Een van de projecten van BITS is de samenwerking van bedrijven rondom optical communication alliance (laser satelliet communicatie). Signify trekt dit project waarbij ook een aantal startups zijn betrokken. BITS vierde in 2024 haar 1-jarig bestaan op de Brainport Industries Campus. Voor versnelling van innovatie is venture development van groot belang. Met de toekenning van de DIANA Accelerator status door NATO aan The Gate zet BITS in Noord-Brabant een volgende stap. Het startup programma, dat in Q4 van start is gegaan, ondersteunt (vaak jonge) bedrijven die zich richten op dual-use toepassingen. Bedrijven die zich richten op dual-use hebben relatief veel moeite om risicokapitaal te verkrijgen. Daarom heeft Defensie op 15 oktober tijdens ‘Innovation in Defence’ het SecFund aangekondigd met een beoogd fondsvermogen van €100 mln. Dit landelijke fonds, in beheer bij BOM, verstrekt risicokapitaal aan dual-use startups, scale-ups en innovatief MKB. Tenslotte werkte BOM in 2024 met Oost NL aan de voorbereiding van het valorisatieproject van Polaris, het groeifondsproject van Defensie waarin o.a. Thales, Philips, NXP, de technische universiteiten en een aantal startups partner zijn. Al deze activiteiten passen tevens uitstekend in de nieuwe defensiestrategie van provincie Brabant waar BOM nauw bij betrokken is.
Om voorbereid te zijn op een vreedzame toekomst omarmt Defensie de deeptechindustrie. Door te investeren in bijvoorbeeld drone- en sensortechnologie kan de krijgsmacht een moderniseringsslag maken. De lancering van het SecFund, een samenwerking tussen o.a. Defensie en de BOM, geeft bedrijven die een veelbelovende dual use-technologie willen ontwikkelen toegang tot vroege fase-financiering. Het SecFund is niet alleen een investeringsvehikel, het stelt ons in staat de samenwerking met bedrijfsleven en kennisinstellingen verder aan te halen, en dat is essentieel voor een veilige toekomst.
Elanor Boekholt – O’Sullivan, Luitenant-Generaal Koninklijke Luchtmacht
Meerjarenplan 2025-2028 en jaarplan 2025
De koers die BOM in 2021 inzette op de transitiethema’s: energie, gezondheid, voeding en sleuteltechnologie bleek de juiste. BOM heeft laten zien het verschil te maken met de gecombineerde inzet van haar drie competenties. Door ondernemerschap te stimuleren en te helpen innovaties versneld naar de markt te brengen, versterken we duurzaam de Brabantse economie. De urgentie om transities te versnellen is groter dan ooit. Uitdagingen zijn er veel, zoals o.a. op het gebied van demografie en daarmee arbeidsproductiviteit, klimaat, internationale betrekkingen en digitalisering. Vanaf september 2024 heeft BOM uitgebreide consultaties gehouden met experts, stakeholders, aandeelhouders en collega’s om een meerjarenplan op te stellen dat vernieuwend is, richting geeft en gedragen wordt. Beleidsdocumenten van aandeelhouders zijn hierbij ter harte genomen, zoals de Uitvoeringsagenda EKT 2024-2027 van PNB, het Regeerprogramma en de Nationale Technologiestrategie. In het Meerjarenplan voor de periode 2025-20028 houdt BOM de ingezette koers op de maatschappelijke thema’s vast. Belangrijke nuances zitten in: een nog sterkere integrale aanpak, keuzes voor een zestal inhoudelijke focusgebieden, stakeholdermanagement en creativiteit. De focusgebieden zijn: decentrale energiesystemen; Medtech, life sciences & healthtech; plantbased; deeptech; defensie en AI-tech. Hierop gaat BOM zich vanuit alle drie de competenties actief profileren. We jagen nieuwe projecten en ondernemerschap aan, investeren in (vroege fase) risicovolle startups en verstevigen de Brabantse positie internationaal. We denken groots en creatief. We jagen, samen met partners, een vliegwiel aan. Hiertoe vormen we kleine ‘themateams’ vanuit alle competenties die de ambitie hebben voor Brabant om op een focusgebied een leidende positie in te nemen. Zowel de nieuwe meerjarenstrategie als het eerste jaarplan daarvan, zijn vastgesteld in november 2024. Daarmee kan BOM voor de komende vier jaar volop aan de slag.
Samenwerking ten tijde van meerjarenstrategie 2021-2024
BOM is bij uitstek een netwerkpartner. Alleen samen met partners lukt het ons om succesvol te zijn. We slagen er steeds beter in win-win’s te realiseren. We zoeken daarvoor actief naar constructieve samenwerkingsverbanden met de juiste partners, afhankelijk van het onderwerp en de daarbij passende geografische schaal. Over de meerjarenperiode 2021-2024 springt de totstandkoming van de Brabantse Agenda in het oog, de landelijke samenwerking onder de vlag van ROM Nederland, de betrokkenheid van BOM bij de vele Nationale Groeifonds aanvragen, de lancering van diverse fondsen als de COL, het DeepTechFonds en SecFund, en de internationale samenwerkingen in Zuidoost Azië en de VS. Binnen Brabant zijn Rewin, Midpoint, AgriFood Capital en Brainport Development en de Provincie belangrijke partners op de gezamenlijke uitvoering van de vier onderwerpen van de Brabantse Agenda, en wordt momenteel gekeken naar een aanscherping passend bij de nieuwe tijdsgeest. In het startup ecosysteem werken we in Brabant nauw samen met Braventure, BSF en diverse hubs als B'wise en The Gate. Met hen organiseren we o.a. LEVEL UP, inmiddels een toonaangevend Nederlands startup event in Brabant. Landelijk werken we intensief samen met TechLeap en Invest-NL, onder andere op het gebied van data, venture development en financiering. Ook weten we corporates (Cosun, Philips, ASML, VDL) steeds beter te vinden als partners in specifieke ecosystemen. Omdat we steeds beter weten welke waarde we kunnen toevoegen aan de groeifondsen zoals Next Gen HighTech, Photon Delta en Quantum Delta NL loopt ook deze samenwerking beter. Internationaal blijven de landelijke initiatieven Invest in Holland en Trade & Innovate NL relevant. Daarnaast werken we steeds meer samen met Europese partners in EU projecten en hebben we geïnvesteerd in de samenwerking met pensioenfondsen, EIB en EIF. Het speelveld waarin de BOM opereert is druk en complex. Om dit allemaal goed te organiseren en onze BOM contacten op elkaar af stemmen hebben we stakeholdermanagement voor de nieuwe meerjarenperiode hoog op de agenda gezet.
Afsluiting meerjarenperiode 2021-2024
De meerjarenperiode die we in 2024 afsloten was een bijzondere tijd. Bij het opstellen van het meerjarenplan was corona net uitgebroken. We omschreven het speelveld als complex, versnipperd en onzeker. Deze termen zijn nog steeds passend. Nu vanwege de turbulente ontwikkelingen wereldwijd van zowel economisch als politieke als humane aard, nieuwe politieke verhoudingen in Nederland en een toenemende behoefte aan strategische autonomie en economische veiligheid. Daarbij is de urgentie om de maatschappelijke transities op gebied van klimaat en energie, voedsel en gezondheid aan te gaan, en in het bijzonder het (maatschappelijk) besef daarvan, veel meer doorgedrongen. De visie in het meerjarenplan 2021 tot en met 2024 gericht op duurzame versterking van de Brabantse economie, door thematisch te werken en onze drie competenties in te zetten blijft daarmee overeind. De aanpak die we destijds voor ogen hadden kenmerkten we als ambitieus, slagvaardig, daadkrachtig en adaptief. Met lef pionieren en het vizier naar buiten. Deze stijl willen we graag voortzetten, waarbij in de tussentijd de professionaliteit van de organisatie verder is ontwikkeld. De onderlinge samenwerking zowel binnen als buiten de organisatie is flink gegroeid, de meetbare tevredenheid van medewerkers en klanten is verder toegenomen, we hebben een flinke subsidiekorting overwonnen en zijn veel meer omgevingsbewust geworden. We zijn te vinden in Brabant, bij ondernemers en (kennis)-instellingen en hebben beter geleerd in te spelen op hun behoeften. De maatschappelijke thema’s werken motiverend en relevante innovaties weten we verder te brengen.