Ondanks de coronacrisis was de bereidheid van bedrijven om mee te doen aan onze innovatieprogramma’s- en projecten onverminderd groot. Terwijl onze fysieke bijeenkomsten voor corona gemiddeld 20 tot 30 bezoekers trokken, deden vorig jaar aan onze digitale workshops en netwerkevents geregeld meer dan 70 ondernemers mee. Dat heeft grotendeels te maken met de sectoren waar wij ons op richten. Zo lijkt de crisis niet of nauwelijks impact te hebben op de agrarische sector en presteren bedrijven in de hightech beter dan ooit tevoren.

Business Innovation Program Food

In 2020 lanceerden we het Business Innovation Program Food, dat we samen met onze partners landelijk uitvoeren. Het programma, waarmee we in 2021 doorgaan, helpt bedrijven om een winstgevende businesscase te ontwikkelen rond de optimale inzet van grondstoffen. Bij enkele deelnemende bedrijven heeft dat inmiddels geleid tot een pilot of zelfs een marktlancering.

Onze veganistische maaltijdpakketten zitten vol met groenten en voedzame paddenstoelen of peulvruchten en zijn deels verkregen uit reststromen. Door het Business Innovation Program Food besloten we om ons met deze nieuwe maaltijdpakketten 100% te richten op retail. Inmiddels liggen ze in meerdere winkels en zijn we met de Rabobank in gesprek over de bouw van een eigen productielocatie bij Food Tech Brainport.

Doreen Westphal, oprichter van Botanic Bites

Daarnaast legden we de basis voor nieuwe innovatieve samenwerkingsverbanden (of partnerships). Zo brachten we meer dan 20 partijen bij elkaar in een consortium voor regeneratieve geneeskunde (biomaterials), waarin ook in Brabant gevestigde buitenlandse bedrijven een rol spelen. In 2021 gaan we die bedrijven tijdens diverse events met elkaar aan tafel zetten om tot concrete innovatieprojecten te komen.

 

Doel 2020

Realisatie 2020

Realisatie 2019

Doel MJP 2017-2020

Realisatie MJP 2017-2020

Aantal nieuwe projecten waarbij twee of meer partijen betrokken zijn.

5-10

15

10

50

61

Aantal partijen dat in onze projecten bij elkaar is gebracht.

50-100

100

108

500

490

Vooruitzichten: samen werken aan maatschappelijke transities

De komende jaren zetten we vol in op onze vier maatschappelijke opgaven en de onderliggende transities: energie & duurzaamheid, landbouw & voedsel, gezondheid & zorg en een duurzame & concurrerende economie. Dankzij de integrale themateams kunnen we daarbij beschikken over alle competenties van de BOM op het gebied van ontwikkelen, investeren en internationaliseren.

Een goed voorbeeld is The Gate. Begin 2021 tekenden we samen met Eindhoven University of Technology (TU/e), Brainport Development, Fontys Hogescholen en Summa College een memorandum of understanding voor de oprichting van dit supportcenter voor tech startups in de Brainport regio. De BOM draagt niet alleen bij aan de ontwikkeling van The Gate, maar stelt binnen deze samenwerking middelen ter beschikking voor de financiering van bedrijven in de vroege fase. Zo kunnen we via The Gate alle kennis, kunde, contacten en kapitaal bieden die startups nodig hebben om succesvol van de grond te komen.

Europese erkenning voor LifetecZONe

LifetecZONe, dat in 2008 door de BOM werd opgericht, is dé netwerkorganisatie voor ondernemers in de medische technologie en life sciences in Zuid-Nederland. In 2020 ontving LifetecZONe een bronzen label van het European Secretariat for Cluster Analysis (ESCA). Dit onderstreept de professionaliteit van LifetecZONe en vergroot de zichtbaarheid van het cluster in Europa, waardoor het regionale mkb sneller in beeld komt voor nieuwe subsidiemogelijkheden.